2021. szeptember 17. péntek >> Zsófia  

 
       
   

Települések >> Nagyréde

   
 

 

Története | Látnivalók | Rendezvények

 

Története

A község határában talált pattintott kőeszközök arra engednek következtetni, hogy a falu és környéke igen régóta lakott település volt. Híresek a feltárt avar kori temetők. A pincesoron is e korból származó sírokat találtak. A 31. sz. pince építésekor 1941-ben az akkori gazda elmondása szerint egy sírból ember és lócsontváz, valamint kard és faragott kő került elő. 1982-ben építették a 29. sz. pincét, melynek kiásása alkalmával 7 sírt vágtak át. Sajnos ezek feltárása szakember híján elmaradt.

 

A település nevét birtokosáról az Aba nemzetséghez tartozó Rédey családról kapta. Első okleveles említése 1275-ből származik, villa Rede inferior — Alsóréde falu — alakban. Az 1600-as években a Rákóczi családnak is volt itt birtokrésze. Már ekkoriban jelentős helyet foglalt el az itt élők megélhetésében a szőlőtermesztés, mely azóta is meghatározó szerepet játszik a falu életében.

 

A valóságban kevesen látták azt a szőlőtermő vidéket, melynek gyökerei több száz évvel ezelőttig nyúlnak vissza. Európa legnagyobb, összefüggő ültetvénye — ezer hektáron — található itt. A szőlőtermelés, melynek kedvező adottságot biztosít a Mátra klímája, a földrajzi és éghajlati adottságok — többek között a napfényes órák magas száma — a 18. sz.-ban, a török hódoltság után vett nagy lendületet. A nagyrédei bor méltán őrzi hosszú ideje világhírét.

 

Látnivalók

 

Bormúzeum

A településre beérve az első kereszteződésnél balra fordulunk, az Atkári úton a Szőlőskert Rt. hűtőházánál találjuk a Bormúzeumot, ahol a mintaboltban vásárlásra is lehetőségünk van.

 

1991-ben a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója nyitotta meg a nagyrédei szőlő- és bortermelés történetét bemutató kiállítást. A bortermelés múltja mellett a látogatók megismerkedhetnek a szőlőtermesztés és feldolgozás hagyományos eszközeivel, egyebek mellett a darálóval, a dézsával, a fapréssel, a gyöngyösi kapával, az ültetővassal vagy a rézpermetezővel. Ha áttételesen is, de a kiállítás emléket állít dr. Molnár Józsefnek, a település lokálpatriótájának, aki kétkötetes monográfiában dolgozta fel Nagyréde történetét. Az itt élő emberek szőlőhöz való kötődését mutatja az alábbi, általa papírra vetett idézet: „Ha reménytelen is, újra kell kezdeni a munkát, újra kell teremteni a szőlőt, mert a szőlő jelenti itt az életet.”

 

Zsellérház

A település központjában találjuk a Zsellérházat, mely kívülről is magán viseli a térség jellegzetes építészeti vonásait. A ház az 1800-as évek fordulóján épülhetett, 1870 táján alakították át. A házban a zsellérek mindennapjainak világa látható, a hagyományos gazdálkodó életforma eszközeivel együtt. A háztól rövid sétával elérhető az Öreghegyi pincesor.

 

Valiskó kecskefarm

Nagyrédén a templom melletti utcán kell elindulnunk, s el se lehet téveszteni, mert az aszfaltút folytatásában a földút végén már látszik a takaros ház, domboldalban a kecskefarmmal. A farm gazdái valódi biotermékeket állítanak elő, amiről bárki meggyőződhet, akit érdekel. A natúr kecskesajt mellett fokhagymás, kakukkfüves és más ízesítésű sajtokat kóstolhatunk és vásárolhatunk is.

 

Struccfarm

Az érdekességet kedvelőknek ajánljuk, a struccfarmon e tőlünk tájidegen madár tartását is meg lehet nézni.

 

Nagyrédei-víztározó

A községtől mintegy 1 km-re található északnyugati irányban a 20 hektár kiterjedésű Nagyrédei-víztározó. Legmélyebb pontja is mindössze pár méter mély. A mesterséges tavon horgászni lehet.

 

Rendezvények

 

Újbor ünnepe — november első szombatja

A nagyrédei pincesoron évente más pincészet ad otthont a rendezvénynek. A borok kóstolása mellett sétálhatunk a hangulatos pincesoron, élvezhetjük a jó levegőt és a szép panorámát a Mátra vonulatára. Az igen kedvező árú borokat a kóstolás mellett meg is vásárolhatjuk. A jó bor mellé jó étel is dukál, régi receptek alapján készült ételek mellett kemencés lángos, babgulyás és a Valiskó kecskefarm valóban finom, ízesített kecskesajtjait kóstolhatjuk. A délelőtt 10 órakor kezdődő programban a környék néptáncegyüttesei is fellépnek. Az este hat óráig tartó színes program keretében érdemes megnézni a Zsellérházat is, ahol kukoricafosztásba is bekapcsolódhatunk.

Vissza a térképhez >>


   Háttérképek

   Képernyőpihentető

   Kérdőív a Mátráról

   Feliratkozás hírlevélre

 

Korábbi szavazások

 

Nyitó oldal   |   Oldaltérkép  |   Impresszum   >>   Utolsó frissítés: 2019.02.26.  <<   Lap teteje