2021. szeptember 17. péntek >> Zsófia  

 
       
   

Települések >> Mátraháza

   
 

 

Templom

A mátraházai templom a kékestetői elágazástól kb. 15 m-re található. A templom körül létesült 2001-ben a Naphimnusz park. Bejáratánál két faragott oszlopon — Fenyvesi László mátraházai fafaragó munkái — olvashatjuk, a parkot a ferences rend készítette a Mátrát látogató turisták részére. A parkban látható színes kerámia ábrázolásokat Várkonyi Maréza keramikus művész készítette. Igényes és szép munkái Mátrafüreden megvásárolhatók.

 

Mátraháza jelképe a Pagoda, szerencsére megújult külsővel és felújított szobákkal ma ismét méltó múltjához Pagoda Pihenő Panzió néven. A Mátra Egylet kezdeményezésére 1927-30 között épült a Pagoda, Medgyaszay István tervei alapján.

 

Honvéd üdülő

A Mátraházai „Vak Bottyán” Honvéd Üdülőt Kaplonyi László tervezte a Honvédségi Jóléti Alap megbízásából. Az építkezés műszaki felügyeletét a helyszínen, az első földmunkáktól a megnyitásig személyesen végezte. A tornyos főépület egy év alatt készült el, melyet 1933-ban Kánya Kálmán honvédelmi miniszter személyesen nyitott meg. Napjainkban ismét eredeti nevét viseli az üdülő, melynek belső terei a régmúltat idézik.

 

Vörösmarty fogadó

„A Vargák kútjánál 1956-58-ban épült meg a környék legjelentékenyebb turistaháza, a Vörösmarty. Nem is ház, hanem valóságos üdülőtelep. A szép, egyemeletes épület körül víkendházak sorakoznak, s a telepen máris 110 személyt tudnak elhelyezni, pedig az építkezések még nem fejeződtek be. Miért is nevezték el ezt a turistaházat Vörösmartyról, holott nagy költőnk általában nem úgy él a köztudatban, mint valami szenvedélyes turista. Kevesen tudják, hogy Vörösmarty nevéhez fűződik a magyar turisztikai irodalom egyik legelső, kiemelkedő teljesítménye. 1829-ben Gyöngyösről Parádra és vissza, viharos időben, nyolc órai gyaloglással járta meg az utat, ami ma is komoly túraeredménynek számít. Útjáról igen érdekes leírásban számolt be. Ennek emlékére nevezték el legújabb, korszerű turistaházunkat a magyar irodalomtörténet nagy turistájáról.” (Aba Iván: Budapest-Gyöngyös-Mátra, Bp., Panoráma).

 

A turistaház azóta is kedvelt pihenőhelye nemcsak a szállóvendégeknek, hanem a túrázásban megfáradt kirándulóknak. A fogadó faházai erdei iskolai programot kínálnak diákcsoportoknak.

Vissza a térképhez >>


   Háttérképek

   Képernyőpihentető

   Kérdőív a Mátráról

   Feliratkozás hírlevélre

 

Korábbi szavazások

 

Nyitó oldal   |   Oldaltérkép  |   Impresszum   >>   Utolsó frissítés: 2019.02.26.  <<   Lap teteje