2024. február 23. péntek >> Alfréd  

 
       
   

Települések >> Mátraderecske

   
 

 

Kanázsvár

A két település közt a 260 méter magas Balata-bércen épült Kanázsvárnak ma már csak nyomai találhatók, a torony magányos falmaradványa. Valószínűleg az Aba nemzetség építette a kora középkorban, s a térség több más várával együtt a török hódoltság alatt pusztult el. Jelzett turistaút vezet ide.

 

Népművészeti ház és Palóc Út információs központ

A település központjába érve balra a polgármesteri hivatal, jobbra a temető és emlékpark, látható. A emlékparkban több neves, a településen járt személy ültetett fát, köztük Teller Ede, világhírű fizikus is. A temető mellett találjuk a település barokk római katolikus templomát. A temető utáni utcán indulunk el felfelé, kb. 100 m múlva jobbra találjuk a Népművészeti Házat, majd táblák segítségével jutunk fel a mofettához.

 

A Népművészeti Ház első részében a Heves Megyei Háziipari Szövetkezet működtet boltot, ahol jellegzetes palóc szőtteseket, terítőket, ruhákat vásárolhatunk. Valódi különlegességeket is találhatunk itt, mindenképpen érdemes betérni. A mellette lévő teremben meg is nézhetjük, hogy készülnek ezek a szőttesek. A háznak ezt a részét 2005-ben jelentősen átalakították és kibővítették, itt kapott ugyanis helyet a Palóc Út információs központ is. A Palóc Úthoz tartozó hevesi és nógrádi településekről, a Palóc Út egészéről kaphatunk információkat.

 

A ház másik felében kialakított két szoba közül az első a palóc táj jellegzetességeit viseli magán, míg a másikban Mátraderecske sajátos geológiai jellegzetességével ismerkedhetünk meg. Mátraderecskéhez tartozik a bányászatilag is jelentős Lahócza-hegy. A Lahócza 30 millió évvel ezelőtt az eocénkori tenger vulkanikus szigete volt. A vízben megszilárdult vulkanikus kőzet a tufit. A Lahócza partvonalán keletkezett tufitban uránfeldúsulás jött létre. Az urántartalom egyes helyeken 50 g/t. A 8 g/t urántartalom már bányászati művelésre alkalmas volna, ez az urándús réteg azonban Mátraderecske főként középső sávjában nagyon vékony. Az urán radioaktív, bomlik, egyik utódja az ugyancsak radioaktív radon. A RAD Lauder Labor radonkutatása ismerte fel az ősi Lahócza vulkán tengerpartjának mai létét, ezen a sávon volt magasabb a talajgáz radontartalama. Később geológiai kutatásokkal sikerült igazolni, hogy a radon a felszíni tufit rétegből származik.

 

Teller Ede 1994-ben látogatott Mátraderecskére, hogy megismerje a magyar fiatalok tudományos szempontból világszínvonalat képviselő radonmérésének bölcsőjét. Teller Ede Mátraderecskén találkozott fiatalokkal és tanáraikkal, a helybeli és környékbeli orvosokkal. Carleton Daniel Gajdusek Nobel-díjas orvos a fehérjén alapuló fertőzéses betegségek, kuru, kerge-marhakór, Kreutzfeld-Jacobs kór szakértője szintén többször járt Mátraderecskén. A teremben részletes leírásokat találunk minderről, fényképekkel, táblázatokkal gazdagon illusztrálva.

 

Strand

A településre látogatók szívesen keresik fel gyógyfürdőjét és strandját is, amely speciális szolgáltatásokkal várja a vendégeket. Könnyen megtalálhatjuk, a falu központjában a templomnál balra fordulunk, és a vasúti kereszteződés után érjük el. A település életében nagy jelentőségű volt a vasútállomás mellett feltárt termálvíz. A víz az egyszerű termális vizek csoportjába tartozik.

 

Mofetta

A Mátraderecskére érkezőknek feltétlenül érdemes ellátogatni az úgynevezett szárazfürdőbe. A szén-dioxid jelenlétére a környéken véletlenül bukkantak a helybeliek.

Vissza a térképhez >>


   Háttérképek

   Képernyőpihentető

   Kérdőív a Mátráról

   Feliratkozás hírlevélre

 

Korábbi szavazások

 

Nyitó oldal   |   Oldaltérkép  |   Impresszum   >>   Utolsó frissítés: 2019.02.26.  <<   Lap teteje