2024. április 12. péntek >> Gyula  

 
       
   

Gyógyturizmus >> Mofetta

   
 

 

Mofetta — a  széndioxid gyógygázfürdő

 

Történet | Kezelés | Szolgáltatások | Jelentkezési lap

 

Történet

A Mátraderecske térségében felszínre érkező gáz nagy mennyiségű, erősen töredezett triász kori karsztvíztároló rétegekből származik. A mélységi eocén vulkáni andeziten keresztül a gáz a felszín közelébe szivárog, ott a gázrekesztő fiatal üledék takarója alól 1000 m mélységből átlagosan 400 l/óra intenzitással a felszínre tör. A mátraderecskei gyógygáz, a magyar balneológia egyedülálló kincse, mely jelentősen hozzájárul az érbetegekek, egyes reumatológiai kóresetek színvonalas ellátásához, rehabilitációjához.

 

A szén-dioxid jelenlétére a környéken véletlenül bukkantak a helybeliek. A szomszédos utcákban élők tapasztalták, hogy a pincékben nagy mennyiségű gáz található. Az ásott kutak széndioxidos jellege az 1930-as évek óta ismert volt. Lakossági bejelentések 1992-ben jelezték a gázszivárgás növekedését, mely miatt földtani, kémiai, fizikai, radiológiai és gyógyászati vizsgálatokat végeztek a jelenség tulajdonságainak megismerésére, illetőleg a gyógyászatban történő hasznosítására.

 

A geológusok mofettának nevezik a sok szén-dioxidot tartalmazó viszonylag alacsony hőfokú vulkáni kigőzölgést, amely a benne szintén gyógykoncentrációban fellelhető radontartalommal különlegesen hatásos elsősorban a verőérbetegségekben, szív- és általános keringési betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség érszövődményei, különféle reumatikus betegségek, súlyos érrendszeri érintettséggel járó autoimmunbetegségek, köszvény, csontritkulás, egyes nőgyógyászati betegségek, meddőségi és impotencia problémák, vegetatív idegrendszeri eredetű belgyógyászati panaszok kezelésében.

 

A mátraderecskei szén-dioxid gáz különlegessége a radontartalom, s mátraderecskei látogatásakor Teller Ede is arról beszélt, hogy jó lenne megállapítani, mikor veszélyes a sugárzás, és mikor pozitív hatású az immunrendszer stimulálásában. Az eddigi tapasztalatok alapján állítható, hogy kúraszerűen alkalmazva jó hatással van az immunrendszerre. Ezért nemcsak az érbetegségben szenvedők, magas vérnyomában szenvedők, cukorbetegek, érműtöttek, csontritkulásosok, hanem immunbetegek is pozitív hatásról számolnak be a kezelések után. A radonkutatásról részletesebben a Népművészeti házban (átlinkelés) szerezhetők ismeretek.

 

A római kori orvoslásban, később a népi gyógyászatban felismerték a természetes széndioxid fürdők gyógyító és rekreációs hatását. Kezdetben természetes, később mesterségesen kialakított gödrökben (a római korban teátrum-szerűen kialakított medencékben) történtek a kezelések. A 16. században Paracelsus égési sérülések, fekélyek, női betegségek esetén használta a gyógygázt. Erdélyben a népi gyógyászatban 600 éve alkalmazzák. A széndioxid gáz értágító hatását 1858-ban Lister írta le. A múlt században a kezelések továbbfejlesztése az 1929-1932. években R. Cobet, H. Hediger és G. Parade nevéhez fűződik. Komplex hatásról van szó, az igen magas CO2 koncentráció erős értágító hatással rendelkezik, de a változó koncentrációban jelen lévő kén és radon gyógyító hatása is közismert. A mátraderecskei mofetta geológiai törésvonalakra épült, a feltörő gáz CO2 tartalma 90 tf% körüli, magas radon koncentrációval rendelkezik, azonban ként nem tartalmaz.

 

A hatásmechanizmus ismertté válása és az utóbbi időkben ún. civilizációs betegségek leküzdésében elért gyógyeredmények ráirányították a figyelmet a CO2 gázfürdő kezelések jelentőségére. A gyógyászatban ma már méltó helyet tölt be a száraz CO2 gáz is, mint fizioterápiás tényező. A természetes széndioxid szárazfürdőt Európában (Románia, Lengyelország, Olaszország, Ausztria) évszázadok óta alkalmazzák. A gáz összetételétől függően az indikációs kör változik, a magas kéntartalmú erdélyi mofettákat elsősorban reumatológiai, mozgásszervi betegségekben alkalmazzák, a döntően széndioxidot tartalmazó szárazfürdő az angiológiai betegségekre is kiváló hatású.

 

Hazánkban az egyetlen gázfeláramlás Mátraderecskén található. Az igen ritka természeti jelenségnek Magyarországon nincs párja, hiszen Kapuváron és Balatonfüreden ugyan gyógyítanak szén-dioxiddal, ám azok mesterségesen létrehozott gázok. Nem javallott a fürdő használata a gyulladásos megbetegedésben, a magas vérnyomásban szenvedőknek, terheseknek és infarktus utáni állapotban. A mátraderecskei szárazfürdőt csak szakember jelenlétében lehet használni. Alkalmanként 15-20 perces kezelés javallott, egy kúra 15 kezelésből áll. A szárazfürdőbe belépve a fontos tudnivalókra tábla hívja fel a fürdőt igénybe vevők figyelmét. Jelentős előrelépést jelentett a mofetta elismerésében, hogy 1999-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógygázzá minősítette, a gyógyászati központot 2006-ban gyógygázfürdő intézménnyé minősítette.

 

Kezelés

A gáz összetétele

 

Oxigén O2

1,61 tf %

Nitrogén N2

7,13 tf %

Metán CH4

5,11 tf %

Széndioxid CO2

86,16 tf %

 

A mátraderecskei gyógygáz radon tartalma viszonylag magas, radioaktivitása / 222 Rn / 125 kBq/m3.

 

Alkalmazása

Kiválóan alkalmas a végtagok verőér, visszér- és nyirokér idült betegségeiben, cukorbetegségekhez társuló érszövődmények kezelésében, helyreállító érműtét, szimpatektomia, katéteres értágítás, stent beültetés után, valamint műtétre nem alkalmas esetekben is sokszor igen kedvező hatású. Meggyőzőek a Raynaud szindróma kezelésében észlelt pozitív eredmények. A vénás rendszer betegségei közül a krónikus vénás elégtelenség, trombózis utáni szindróma, a nyirokkeringés zavara mellett jelentős javulás érhető el renyhén gyógyuló végtag fekélyek esetén is. A mozgásszervi kórképek közül a keringészavarral járó idült mozgásszervi betegségek mellett jók az eredmények a trauma utáni szövődmények kezelésében.

 

Ellenjavallatok

A széndioxid kezelés ellenjavallatai gyakorlatilag megegyeznek a gyógyfürdő kezelések ellenjavallataival. (Keringési elégtelenség, nem stabil angina pectoris, szívinfarktus, agyi trombózis, agyvérzés után 3 hónapig. Ellenjavallatot képezhet a trombózis-hajlam, a tüdőembólia, gyulladásos betegségek, valamint gyakori eszméletvesztéssel járó kórképek. A kezelés nem alkalmazható terhesség és menstruáció alatt.) A 14 év alatti életkorban végzett kezelésekről tudományosan megalapozott adatok nincsenek. Probléma esetén keresse fel kezelőorvosát, szükség esetén a megadott elérhetőségeink egyikén kézséggel nyújtunk tájékoztatást.

 

Kezelés feltételei

A széndioxid szárazfürdő kezeléshez szükségesek az alábbi leletek, orvosi dokumentumok:

  • Laboratóriumi vizsgálatok (egy hónapnál nem régebbi vizsgálatok)
  • EKG vizsgálat
  • Mellkasröntgen vizsgálat (1 évnél nem régebbi)
  • Kórházi zárójelentéseinek, leleteinek fénymásolata

 

A leleteket a jelentkezési lappal együtt, a kúra kezdő időpontjának megjelölésével az igazgatóság címére kell megküldeni. A kezelések kúraszerűen történnek, napi egy kezeléssel, folyamatosan (hétfőtől-vasárnapig) 15 napon át. Az első alkalommal a betegek 15 percig ülnek derékig a gázban, a továbbiakban 25 percig. A gáz feláramlása folyamatos, szintjét az elalvó gyertya lángja jelzi. A fürdőzéshez orvos felügyelete és szakképzett egészségügyi szakszemélyzet jelenléte biztosított. Javasoljuk pamut szabadidőruha, nyitott, de jól rögzíthető lábbeli viselését.

 

Szolgáltatások

A mofetta igénybevételéhez orvosi javallatt ajánlott. A széndioxid gyógygáz használata mellett masszázs, gyógytorna, fürdőkezelések, fizioterápia teszi teljessé a kezeléseket. Az érdeklődő látogatók számára ajánljuk masszázs szolgáltatásaink mellett szaunánkat, szoláriumunkat, jazuccinkat!

 

Árak (2008.január 1-től érvényesek)

Széndioxid gyógygáz kezelés

1.400 Ft/fő

Csoportos látogatói díj min. 15 fő esetén

 

csoportokat előzetes bejelentkezés alapján fogadunk

600 Ft/fő

Doppler vizsgálat (végtagonként 400 Ft)

800 Ft

 

 

Masszázs

Gyógymasszázs (20 perc)

1.000 Ft

Gyógymasszázs, részterület (15 perc )

700 Ft

Frissítő masszázs (40 perc)

1.500 Ft

Arc- és dekoltázs masszázs (20 perc)

900 Ft

Fejfájás masszázs (20 perc)

900 Ft

 

 

Gyógytorna

Csoportos torna (25 perc)

200 Ft

Egyéni torna (15 perc)

500 Ft

 

 

Az alábbi kezelések orvosi javaslatra igénybe vehetők, melyeket a Társadalom Biztosítás jelenleg nem finanszíroz. Szakorvosi javaslat szükséges!

Fürdőkezelések

Kádfürdő adalékanyaggal

1.200 Ft

Szénsavas kádfürdő

1.000 Ft

Tangentor

1.200 Ft

 

 

Fizioterápia

Iontoforézis

600 Ft

Magnetoterápia

500 Ft

Szelektív ingeráram (területenként)

600 Ft

Ultrahang

500 Ft

Diadynamik

500 Ft

Interferencia

600 Ft

 

 

Egyéb szolgáltatás

 

Szolárium

400 Ft/5 perc

Szauna

1.000 Ft/óra

 

Jelentkezési lap letöltése

 

 


   Háttérképek

   Képernyőpihentető

   Kérdőív a Mátráról

   Feliratkozás hírlevélre

 

Korábbi szavazások

 

Nyitó oldal   |   Oldaltérkép  |   Impresszum   >>   Utolsó frissítés: 2019.02.26.  <<   Lap teteje