A szlovák nemzetiség ételei a magyar konyhát is gazdagítják, igen
kedvelt nálunk is a sztrapacska. A sztrapacskáról azt tartották,
hogy reggelire remek, ebédre kitűnő, vacsorára csodálatos. Megmelegítve,
ropogósra sütve még a frissen készültnél is jobb.
Hagyományos karácsonyi böjtös étele a szlovákoknak a guba. Rendkívül
egyszerű és olcsó tészta. A karácsony előtti kenyérsütéskor, nagy
mennyiségben készítették, hogy az új esztendőig kitartson. Kukoricalisztből,
annak
is a durvább szemcséiből készül a ganca. Úgy főzik mint a tejbegrízt,
csak vízben. Szintén durvább szemű kukoricaőrleményből készül a szeri
kása. Disznóöléskor, az abálólében főzték a ganzához hasonlóan. Apróhússal
fogyasztották, ami a disznóölésnél maradt úgynevezett semmirekellő
hús. Manapság is készítik, de a kukoricát felváltotta a rizs. A szlovák
falvak asztalára ritkán került friss hús. Baromfit is csak akkor
vágtak, ha a jószág, vagy a gazda volt beteg. Étkezésük szerény volt.
Ha ízesebbé
akarták tenni ételeiket, egy kis füstölt oldalassal, vagy pár karika
kolbásszal bolondították meg. Feltétnek sokszor használtak túrót.
Általában a legszegényebb gazdának is volt néhány
juha, a juhtúrót brindzának nevezték. A juhsajtot lereszelték, meggyúrták,
sóval
és vajjal finomították majd fabödönben érlelték. Így pikáns, érdekesen
csípős ízt kapott. Számunkra meglepően hangzik, de külföldön nem
ismerik
a túrót, pedig a szlovák és palóc ételek egyik igen jellemző összetevője
a túró. Érdekesség, hogy ennek ellenére Nyugat-Európában sem ütközik
akadályokba a túrós ételek elkészítése, bizonyos sajtok ugyanis
valójában a mi túrónknak felelnek meg. A juhsajtok között is többnek
az állaga
inkább hasonlít a túróra, mint a sajtra. Az összes állat közül
a juh tejének zsírtartalma a legmagasabb, átlagos értéke: 8,2%. |