2014. október 23. csütörtök >> Nemz. Ünnep, Gyöngyi  

 
       
   

Gasztronómia >> Sztrapacska receptek

   
 

 

Sztrapacska alaprecept I. | Sztrapacska alaprecept II. | Még több sztrapacska

 

Sztrapacska alaprecept I.

Hozzávalók: 5-6 nagyobb krumpli, egy tojás, liszt, só.

Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, majd apró lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadunk egy kevés sót, egy tojást és annyi lisztet, amennyit felvesz. A nokedli sűrűségű masszát vágódeszkáról, vagy nokedliszaggatóval forrásban lévő vízbe szaggatjuk. A kifőtt sztrapacskát cseréptálba rakjuk, zsírral bőven megöntözzük, majd bőven megrakjuk túróval, juhtúróval, esetleg pirított káposztával. Nagyon jó libatepertővel.

 

Sztrapacska alaprecept II.

Hozzávalók 3-4 nagyobb krumpli, liszt, 10 dkg füstölt szalonna, 25 dkg túró vagy juhtúró, só.

Elkészítés: A krumplit apró lyukú reszelőn lereszeljük, sózzuk és annyi liszttel keverjük össze, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk. Ezt forró vízbe szaggatjuk, és mikor a víz tetejére jön, tésztaszűrővel kiszedjük. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk és kisütjük. A kifőtt galuskát a szalonnazsírjába szedjük, majd a túróval összekeverjük. A túrós sztrapacskának a tetejére rászórjuk a szalonna tepertőt. Melegen tálaljuk.

 

Még több sztrapacska

Sztrapacska túróval

Hozzávalók: 4 nagyobb krumpli, rozsliszt, só, kevés olaj, 25 dkg túró, 2 dl kefír.

Elkészítés: A nyers burgonyát az apró reszelőn lereszeljük, megsózzuk, és annyi rozslisztet adunk hozzá, hogy jó kemény legyen. A tésztát forrásban lévő vízbe szaggatjuk, és ha feljön a víz tetejére, tésztaszűrővel kiszedjük. Egy kevés olajjal kikent jénai tálba tesszük a nokedlit, túrót szórunk rá és a kefírrel leöntjük, végén összemelegítjük.

 

Káposztás sztrapacska

Hozzávalók: 1 kis fej édes káposzta, 5-6 nagyobb krumpli, 3 evőkanál olaj, 10 dkg liszt, só, bors, 10 dkg juhtúró.

Elkészítés: A káposztát lereszeljük, olajon puhára pároljuk. A krumplit lereszeljük, liszttel, sóval galuska keménységű tésztát állítunk össze. A galuskát forró sós vízbe szaggatjuk, és kifőzzük. A leszűrt tésztát végül a káposztára szedjük, rámorzsoljuk a juhtúrót, összerázzuk, borssal ízesítjük.

 

Jelmagyarázat:

 

 

 

Egyszerűen elkészíthető

Olcsó

 


   Háttérképek

   Képernyőpihentető

   Kérdőív a Mátráról

   Feliratkozás hírlevélre

 

Korábbi szavazások

 

 

Nyitó oldal   |   Oldaltérkép  |   Impresszum   >>   Utolsó frissítés: 2014.09.16.  <<   Lap teteje