|
|
Tócsni
alaprecept I. | Tócsni alaprecept II. | Tócsni
alaprecept III. | Még
több tócsni
A tócsniról
Még a Mátrában is többféle néven ismerik a tócsnit
— maradjunk az alapkifejezésnél — így a macok, lapcsánka ugyanazt
jelenti,
ha
az étlapon felleljük. De ne lepődjünk meg, ha az étel mibenléte
felől érdeklődve esetleg azt a választ kapjuk, ja, az a recsege,
lapótya, matutka. Milyen találékony a népnyelv, hogy egyazon,
igen egyszerű ételnek mennyiféle elnevezést ad. Talán valóban ez
a titok
nyitja, olyan hús nélküli alaprecept, amelyet a legszegényebbek
is el tudtak készíteni. Az idők folyamán azonban számtalan
változata alakult ki, többféle ízesítéssel készül, s ami hajdanán
főételnek
számított, ma gyakran köretként kerül az asztalra.
A teljesség igénye nélkül néhány elnevezés és
a tájegység, ahol használják: tócsni, toksa (Észak-Magyarország),
macok (Mátra), cicege, tócsi
(Veszprém megye), lapcsánka (Nyírség) gánica (Őrség), matutka
(Közép-Magyarország), krumliprósza (Zala megye), görhöny
(Szabolcs-Szatmár megye), lapotyka
(Vas megye). Emellett a rösztike, a harula, röstiburgonya,
lepkepotyi név is ismert. Az egyik legvalószínűbb feltételezés
szerint a
tótlángos névből alakulhatott ki a tócsni név, ami talán
a legelterjedtebb.
Érdekes, hogy lengyel nyelvterületen placki néven ismerik,
ám például itthon is látni étlapon így az étel elnevezését. A
cseh, néhol a
tót falvakban bramborák, babagudovica néven ismert, de a zsidó
közösségekben is használják erre az ételre a saját kifejezésüket,
latke, hremzli,
latkesz néven. Az egész elnevezés kérdéskört tovább bonyolíthatja,
hogy a krupliprószánál és cicegénél tejfölt használnak, bár
az eredeti tócsni alaprecept tojást és fokhagymát tartalmaz.
Az alábbiakban két alaprecept és számos variáció
található. Sokan nem is gondolják, de a tócsninak komoly baráti
körei
vannak szerte
az országban. Mindenkinek meg vannak a saját tócsni variációi,
sot vannak, akik magát a tésztát is különböző alakzatban,
vastagságban sütik ki, attól függően, hogy milyen töltelékkel,
feltéttel
készítik. |
Tócsni alaprecept
I.
|

|

|
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 2 tojás,
2-3 evokanál liszt, olaj.
|
Elkészítés:
A krumplit hámozzuk, lereszeljük. Ehhez adjuk a tojásokat, a
lisztet, megsózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük. Serpenyőben
olajat
forrósítunk. A burgonyamasszát evőkanál segítségével az olajba tesszük,
a kanál hátával lepényekké simítjuk. Mindkét oldalát kb. 5-5 percig szép
aranybarnára sütjük. Papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges zsiradékot
leitassuk. Forrón tálaljuk, mert csak így igazán finom. Megkenhetjük
fokhagymával, vagy adhatunk mellé tejfölt, vagy akár mindkettőt.
|
Tócsni alaprecept
II.
|

|

|
Hozzávalók: 0,5 kg krumpli, barna
liszt, 1 tojás, 2-3 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, mustár, olaj.
|
Elkészítés:
A meghámozott krumplit lereszeljük. Hozzáadunk egy felvert
tojást, majd az egészet annyi barna liszttel, illetve egy evőkanál olajjal
keverünk össze, hogy tészta állagú masszát kapjunk. Sóval, őrölt borssal
és ízlés szerint mustárral, apróra vágott fokhagymával ízesítjük. Kanállal
a forró olajba teszünk egy adagot, szétlapítjuk, majd mindkét oldalát
pirosra sütjük A tócsni szeletekre tálaláskor tejfölt tehetünk.
|
Tócsni
alaprecept III. (toksa)
|

|

|
Hozzávalók: 4 jó nagy burgonya, 1
evokanál tejföl, só, zsír, esetleg egy kevés liszt.
|
Elkészítés:
A nyers burgonyát megreszeljük, beletesszük a tejfölt, esetleg
a lisztet és ízlés szerint sózzuk. Jól összekeverjük, majd zsírral kikent
tepsibe vékonyan (ujjnyi vastagon) elterítjük. A tetejére 6-8 kis zsírkupacot
teszünk. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a széle megpirul. A
sütőből kivéve tetszés szerint alakra vágva tálalhatjuk. (Modernebb változatában
palacsintasütőben is süthetjük.)
|
Még több tócsni |
Tócsni tejszínes gombával
|
 
|
 
|
Hozzávalók: 65 dkg gomba, 3 evőkanál
olaj vagy vaj, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejszín, liszt, petrezselyemzöld.
Tócsnihoz: 1 kg krumpli, 3 tojás, liszt, 3-4 gerezd fokhagyma,
petrezselyemzöld, só, bors.
|
Elkészítés:
A finomra vágott hagymát vajon vagy olajon félig megpirítjuk,
beletesszük az egyenletes darabokra vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk,
és finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük. Erős tűzön, gyakori kevergetés
mellett zsírjára pirítjuk, a tejszínt a liszttel simára keverjük, és
a lepirított gombához öntjük, majd jól kiforraljuk. A tócsnit a szokásos
módon elkészítjük. Palacsintasütőben kis lepényeket sütünk belőle. Az
elkészült tócsinra halmozzuk a tejszínes gombát, paradicsommal díszíthetjük.
|
Tócsni fokhagymás apróhússal
|
 
|
  
|
Hozzávalók: 50 dkg sertéscomb (vagy
vegyesen sertés- és marhacomb, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd
nagyobb fokhagyma, só, bors, vegeta. Tócsnihoz: 1 kg krumpli, 2
tojás, 2-3 evőkanál liszt, olaj.
|
Elkészítés:
Az apróra
vágott vöröshagymát megdinszteljük, majd rátesszük az apró kockára
vágott húst és fehéredésig pirítjuk. Közben fűszerezzük sóval, borssal,
egy kiskanálnyi vegetával, zúzott fokhagymával. Felöntjük annyi vízzel,
hogy ellepje. Fedő alatt puhára pároljuk a húst, majd a fedőt levéve
zsírjára sütjük. A tócsnit a szokásos módon elkészítjük, majd kis
lepényeket sütünk bő olajban. A tócsnira halmozzuk az apróhúst, kevés
tejföllel
díszítjük. Ízlés szerint reszelt sajtot is tehetünk rá (a szerkesztő
kedvence).
|
Tócsni variációk
|
|
|
Görögös: tzatzikivel
tejföl helyett.
Szűzérmés: kisütött szűzérme szeleteket csomagolunk
a tésztába, majd a tésztát félbehajtva tálaljuk. Sokfűszeres: só, bors,
kakukkfű, tárkony, petrezselyem fokhagyma, hagyma kerül a tésztába.
Reszelt sajtos: tejfölbe keverünk snidlinget,
petrezselymet, ezzel borítjuk, majd a tetejét reszelt trappista és
füstölt sajt keverékével borítjuk.
Töltött: juhtúróval megtöltjük, félbehajtjuk,
tetejére kisütött füstölt szalonnát, zöldfűszert teszünk. Húsos-gombás: az apróhúsos variációja,
melyhez párolt gombát keverünk.
Pörköltes: gombapörkölttel, vagy sima
pörkölttel borítjuk, vagy félbehajtva töltjük, de szűk lével. |
Jelmagyarázat:
|
|
|
|

|
Egyszerűen elkészíthető
|

|
Olcsó
|
 
|
Kissé bonyolultabb
|
 
|
Közepesen drága
|
  
|
Időigényes és bonyolult
|
  
|
Drága
|
|
Háttérképek
Képernyőpihentető
Kérdőív a Mátráról
Feliratkozás hírlevélre
Korábbi szavazások |
|