|
|
Sztrapacska
alaprecept I. | Sztrapacska alaprecept II. | Még
több sztrapacska
Sztrapacska alaprecept
I.
|
|
|
Hozzávalók: 5-6 nagyobb krumpli,
egy tojás, liszt, só.
|
Elkészítés: A krumplit
meghámozzuk, majd apró lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadunk egy
kevés sót, egy tojást és annyi lisztet, amennyit felvesz. A nokedli
sűrűségű masszát vágódeszkáról, vagy nokedliszaggatóval forrásban
lévő vízbe szaggatjuk. A kifőtt sztrapacskát cseréptálba rakjuk,
zsírral bőven megöntözzük, majd bőven megrakjuk túróval, juhtúróval,
esetleg pirított káposztával. Nagyon jó libatepertővel.
|
Sztrapacska alaprecept
II.
|
|
|
Hozzávalók 3-4 nagyobb krumpli,
liszt, 10 dkg füstölt szalonna, 25 dkg túró vagy juhtúró, só.
|
Elkészítés: A krumplit
apró lyukú reszelőn lereszeljük, sózzuk és annyi liszttel keverjük
össze, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk. Ezt forró vízbe szaggatjuk,
és mikor a víz tetejére jön, tésztaszűrővel kiszedjük. A füstölt
szalonnát apró kockára vágjuk és kisütjük. A kifőtt galuskát a
szalonnazsírjába szedjük, majd a túróval összekeverjük. A túrós
sztrapacskának a tetejére rászórjuk a szalonna tepertőt. Melegen
tálaljuk.
|
Még
több sztrapacska |
Sztrapacska túróval
|
|
|
Hozzávalók: 4 nagyobb krumpli,
rozsliszt, só, kevés olaj, 25 dkg túró, 2 dl kefír.
|
Elkészítés: A nyers
burgonyát az apró reszelőn lereszeljük, megsózzuk, és annyi rozslisztet
adunk hozzá, hogy jó kemény legyen. A tésztát forrásban lévő vízbe
szaggatjuk, és ha feljön a víz tetejére, tésztaszűrővel kiszedjük.
Egy kevés olajjal kikent jénai tálba tesszük a nokedlit, túrót
szórunk rá és a kefírrel leöntjük, végén összemelegítjük.
|
Káposztás sztrapacska
|
|
|
Hozzávalók: 1 kis fej édes káposzta,
5-6 nagyobb krumpli, 3 evőkanál olaj, 10 dkg liszt, só, bors,
10 dkg juhtúró.
|
Elkészítés:
A káposztát lereszeljük, olajon puhára pároljuk. A krumplit lereszeljük,
liszttel, sóval galuska keménységű tésztát állítunk össze. A
galuskát forró sós vízbe szaggatjuk, és kifőzzük. A leszűrt tésztát
végül a káposztára szedjük, rámorzsoljuk a juhtúrót, összerázzuk,
borssal ízesítjük.
|
Jelmagyarázat:
|
|
|
|
|
Egyszerűen elkészíthető
|
|
Olcsó
|
|
Háttérképek
Képernyőpihentető
Kérdőív a Mátráról
Feliratkozás hírlevélre
Korábbi szavazások |
|