2024. július 20. szombat >> Illés  

 
       
   

Tájvédelmi körzet >> Mátrai Tájvédelmi Körzet

   
 

 

Verpeléti Vár-hegyA természeti táj megőrzésére létesült 1985-ben a Mátrai Tájvédelmi Körzet mintegy 12.000 hektáron. A Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó Mátrai Tájvédelmi Körzet közigazgatási határai Heves megyében Kisnána, Domoszló, Markaz, Gyöngyös, Gyöngyössolymos, Parádsasvár, Recsk, Mátraszentimre (11.647 ha), Nógrád megyében Hasznos, Nagybátony (494 ha). A tájvédelmi körzethez tartozik két országos jelentőségű természetvédelmi terület, a gyöngyösi Sár-hegy és a siroki Nyírjes-tó. A helyi jelentőségű természetvédelmi területek az adott önkormányzatokhoz tartoznak, például a verpeléti Vár-hegy.

 

A tájvédelmi körzet egész területe a jelzett turistautakon szabadon látogatható, de egyes fajok élőhelyeinek megközelítését a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság időszakosan korlátozhatja. A terület kiemelt természetvédelmi értékeinek fenntartása érdekében a nemzetközi gyakorlatnak is megfelelő kezelési, zónabeosztási rendszer került bevezetésre. Ennek megfelelően egyes élőhelyek csak az igazgatóság külön engedélyével látogathatók. Speciális érdeklődésű csoportok (pl. madarász, lepkész) a látogatással kapcsolatban tájékozódjanak, kérjék meg a látogatáshoz az igazgatóság engedélyét. A természet felüdülést biztosít, gyarapítja tudásunkat, de csak közösen tehetünk azért, hogy utódaink is örömünket leljék benne. A tájvédelmi körzet munkatársai kérnek minden látogatót, hogy szemetét ne dobja el a természetben, hanem vigye vissza lakóhelyére, ahol a szemét elszállítása szervezetten történik. A védett területeken a természetvédelmi jogszabályok betartását a természetvédelmi őrszolgálat tagjai ellenőrzik, akik szükség esetén jogosultak helyszíni bírság kiszabására is.

 

A tájvédelmi körzeten átvezető közutak gépjárművel korlátozás nélkül használhatók. Az egyéb szilárd burkolatú és stabilizált földutak az erdészetek üzemi útjai, azokon csak az illetékes erdészetek engedélyével szabad közlekedni. Kerékpárral az erdészetek kezelésében levő szilárd burkolatú utak, a jelzéssel ellátott erdei kerékpáros utak és a kiépített kerékpárutak használhatók.

 

  • A tájvédelmi körzet területén minden barlang védett. Csak a kiépített, vagy a jelzett turistaúttal megközelíthető barlangok látogathatók.
  • Tüzet rakni csak az arra kijelölt helyen és időszakban megengedett.
  • Tilos a hangoskodás, a vadon élő állatok zavarása!
  • A növények, állatok és ásványok, kőzetek gyűjtése, illetve más módon való károsítása tilos!
  • Kerékpáros túrázás csak a közutakon, illetve a jelzéssel ellátott kerékpárutakon megengedett.
  • A Természet védelméről szóló 1996. évi LIII. Törvény 38. § (1) i) bekezdés alapján a védett természeti területen a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges közösségi és tömegsportesemények rendezéséhez, sportversenyhez, technikai jellegű sporttevékenység folytatásához.

 

(A Mátrai Tájvédelmi Körzet hozzájárulásával)

 

További információ:
Bükki Nemzeti Park, Mátra Tájvédelmi Körzet
3232 Mátrafüred, Pálösvörösmarti út 38/A.
Szuromi László — Telefon: 37/320-287

 


   Háttérképek

   Képernyőpihentető

   Kérdőív a Mátráról

   Feliratkozás hírlevélre

 

Korábbi szavazások

 

Nyitó oldal   |   Oldaltérkép  |   Impresszum   >>   Utolsó frissítés: 2019.02.26.  <<   Lap teteje