2024. február 23. péntek >> Alfréd  

 
       
   

Települések >> Mátraballa

   
 

 

Története

Nevével első ízben a 14. század elején, 1311-ben találkozunk Ballya formában. Egy évszázaddal később 1447-ben Barla néven ismert, a későbbiekben is ez a névalak az elfogadott. A 16. században egy rövid ideig néptelen, birtokosa ekkor Országh Kristóf. 1567-ben utód nélkül meghal Országh Kristóf, majd sógora, Perényi Gábor is. A falu a debrői vár lerombolása után Ónod várának tartozéka lett, és a koronára szállt. 1603-ban a későbbi erdélyi fejedelem, Rákóczi Zsigmond megvásárolta a debrői uradalmat, így a falu Rákóczi-birtok lett. A Rákóczi-birtok részei a szabadságharc után a korona fennhatósága alá kerültek. 1730-tól Grassalkovich Antal szerzi meg a falu feletti birtokjogokat. A 19. században gróf Károlyi György lett a birtok új tulajdonosa. Ekkortájt már Mátraballa néven szerepel a forrásokban a település.

 

Látnivalók

 

Csodaszarvas szobor

A település 2000-ben avatta fel Király György egri szobrász munkáját. A szobor 300 mázsás kőtömbön áll. Mindenképpen érdekes látványosság, nézzük meg! A rendezett park közepén álló szobor mellett ismertető táblán a csodaszarvas mondájáról olvashatunk.

    

Tájház

Egy hagyományos falusi lakóház berendezési tárgyait mutatja be. A tisztaszoba mellett bepillanthatunk egy korabeli konyha életébe, s ami igazán különlegesség, ma is működő szövőszék fogadja a látogatókat.

Vissza a térképhez >>


   Háttérképek

   Képernyőpihentető

   Kérdőív a Mátráról

   Feliratkozás hírlevélre

 

Korábbi szavazások

 

Nyitó oldal   |   Oldaltérkép  |   Impresszum   >>   Utolsó frissítés: 2019.02.26.  <<   Lap teteje