2022. szeptember 24. szombat >> Gellért  

 
       
   

Települések >> Mátrakeresztes

   
 

 

Története

A Kövecses-patak völgyében továbbvezető műúton érhető el Pásztó legtávolabbi városrésze, amely a fakanál gyártásáról híres. A faluban egyesül a Csörgő- és a Nagy-völgyi-patak. Az 1740-ben Morvaországból érkezett Dalmata Ferenc alapította a település ősét. A Gedeon-, Nárád-, Hutahelyi-patakok összefolyásánál üveghutát létesített. A jobb megélhetés érdekében 1780-ban a népesség levándorolt a Csörgő-patak mentén a település mai helyére. Az akkor már Alsóhutának nevezett településrészen több mint kétszázan éltek. Mai nevét 1937-ben kapta.

 

Az itt élő családok zöme ma is fakanálkészítésből él meg. Generációról generációra öröklődik a mesterség, a családokon belül is jól elkülönülnek az egyes munkafázisok. Vannak, akik ma is kézzel végzik az összes műveletet, míg mások maguk szerkesztette szerszámokon készítik az ország különböző részeibe eljutó fatermékeket. Ha szeretnénk magunk is megnézni, biztosan találunk olyan házat, ahol ezt szívesen bemutatják nekünk. 2005. április 18-án hatalmas felhőszakadás zúdult Mátrakeresztesre, az itt élő emberek egész életének munkája vált percek alatt semmivé, hiszen a víz nem csupán a lakóházat vitte el, hanem szinte minden esetben az ugyanazon a helyen lévő műhelyt, használhatatlanná téve az eszközöket, gépeket is.

 

Látnivalók

Mátrakeresztes környéke természeti szépségekben gazdag, számos túrát tehetünk a településről, így többek között a vízesések, a Zsivány-barlang lehet úti cél.

Vissza a térképhez >>


   Háttérképek

   Képernyőpihentető

   Kérdőív a Mátráról

   Feliratkozás hírlevélre

 

Korábbi szavazások

 

Nyitó oldal   |   Oldaltérkép  |   Impresszum   >>   Utolsó frissítés: 2019.02.26.  <<   Lap teteje