2022. szeptember 24. szombat >> Gellért  

 
       
   

Települések >> Ivád

   
 

 

Története

Mátraballát elhagyva, a 23-as útról térhetünk le az apró, barátságos településre. Az első írásos említése a térség többi településéhez hasonlóan 1311-ből való, possessio Ivand néven. 1456-ban Iwagh, később Ivágy néven is szerepel. A 15-17. század elejéig az Ivády család birtokában volt. Írott emlékeink a 18. századig minden Ivágyiról mint pétervásári lakosról szólnak. Ivádon mégis valami majorság, esetleg néhány jobbágyszállás lehetett. 1748-ban jelent meg először az egyik okiraton az Ivády vezetéknév. Ettől kezdve a települést is Ivád-nak nevezték. 1778-ban a férfiágon az Ivády-nemzetség már 34 tagot számlált.

 

Ma is igen gyakori a településen az Ivády-Ivádi családnév. A 482 lelkes község 70 százalékának megegyezik a vezetékneve. Nem véletlen, hogy rokonházasságról híres a falu. Nemeskéri János antropológus sokat foglalkozott a faluval, 1936-tól kezdve mindennapos látogatónak számított.

 

A Ivády családfára vonatkozó számos érdekességet tudhatunk meg a település honlapjáról.

 

Látnivalók

Későbarokk temploma 1803-ban épült. A hajdan szép Ivády kastély ma romos állapotban áll, talán egyszer ebből is turisztikai értékeket viselő centrum válhat.

Vissza a térképhez >>


   Háttérképek

   Képernyőpihentető

   Kérdőív a Mátráról

   Feliratkozás hírlevélre

 

Korábbi szavazások

 

Nyitó oldal   |   Oldaltérkép  |   Impresszum   >>   Utolsó frissítés: 2019.02.26.  <<   Lap teteje