2022. szeptember 24. szombat >> Gellért  

 
       
   

Települések >> Istenmezeje

   
 

 

Története

Pétervásárától 11 km-re északnyugatra, a Heves-Borsodi-dombságon találjuk a 2000 lakosú települést. Heves megye északi határán fekszik. Az oklevelekben először 1311-ben bukkan fel, Istenmezejy névalakban. A falu birtokosai gyakran változtak. A község pecsétje 1702-ből való, a címerpajzsban őz, a pajzs egyik sarkában farkas, a másikban róka, „Isten Mezei Pecsiti 1702”.

 

Látnivalók

 

Szent László templom

A falu központi részén emelkedő templomot az 1696-os adóösszeírás nem említi. 1720 körül készült el a Szent László tiszteletére emelt templom, 1732-ben azonban már csak a kőtemplom romjairól tesznek említést a források. 1794-ben az erdőkövesdi plébániához csatolták. Az új templom alapkövét 1853-ban tették le.

 

Noé szőlője

A település nevezetessége a Noé szőlője elnevezésű szikla, mely a néphit szerint úgy jött létre, hogy Jézus és Péter apostol az istenmezei szőlősdomb alatt gyalogoltak, megszomjaztak, és a gyümölcsszedő asszonyoktól szőlőt kértek. Az asszonyok megtagadták kérésüket, ezért Jézus kővé változtatta az ültetvényt.

 

A valóságban a „Noé szőlőjének” nevezett hegyoldalon, illetve a Váraszótól északra húzódó hosszú völgyekben többnyire kopár, meredek sziklafalakat látunk, ezek az erózió hatásának tipikus példái. A lejtőkön enyhe rétegződéssel pados homokkövek mutatkoznak, vastagságuk 10 cm-től 1 méterig változik. Erdőkövesdről a Táncsics utcán balra kanyarodunk, ez vezet ki Váraszó felé.

Vissza a térképhez >>


   Háttérképek

   Képernyőpihentető

   Kérdőív a Mátráról

   Feliratkozás hírlevélre

 

Korábbi szavazások

 

Nyitó oldal   |   Oldaltérkép  |   Impresszum   >>   Utolsó frissítés: 2019.02.26.  <<   Lap teteje