2024. július 20. szombat >> Illés  

 
       
   

Települések >> Gyöngyöspata

   
 

 

Története

Hasonlóan a Mátra többi településéhez, Gyöngyöspata is az Aba nemzetség szállásterülete volt. Határában honfoglalás kori sírokat is feltártak a régészek. Anonymus szerint: „Árpád vezér a Mátra erdejében nagy földet adott Ednek és Edömérnek, ahol később unokájuk Pata várat épített.” Pata vezér Taksony idejében élt, így a vár feltehetően a 10. szzáad második felében épült. Ez a vár az 1200-as években elpusztult. Az 1960-as években régészeti kutatások a palánkvár megszenesedett gerendamaradványait tárták fel. Valószínű, ez lehetett a mai Gyöngyöspata. Első írásos emléke egy 1234-ben kelt oklevél. Az 1400-as évek közepére fejlettsége szerint már mezőváros (oppidum), Mátyás király oklevele alapján ezt biztosan tudjuk. A település írásos emlékei közé tartozik a Patai Graduálé, a híres 16. századi középkori kódex, melyet 1806-ban találtak meg a faluban. Ma az Országos Széchenyi Könyvtárban látható. Mezővárosi rangját 1871-ig megőrizte. Jelenleg hangulatos, Európa szerte híres műemlékkel rendelkező falu, kiváló szálláslehetőségekkel, ahol a jó patai borokat is érdemes megkóstolni.

 

Látnivalók

 

Római katolikus templom

A település legnevezetesebb műemléke a Kisboldogasszony római katolikus templom Jesse-oltára. A templomot a 11. században építették, később elpusztult, majd az 1300-as évek közepén újat emeltek, ezt építették át, bővítették később. A Jesse-oltár Jézus családfáját mutatja be, egyedülálló műemlék. A nyolc méter magas, mozgalmas, sokalakos oltár valószínűleg dél-lengyelországi mesterek műve a 17. század közepéről. Az oltáron fekvő Jesse életnagyságú törzséből fa sarjad, ágain bibliai királyok és próféták — köztük Salamon és Dávid — dús aranyozású, festett szobrai felett koronás Mária trónol, karján a kisdeddel. A fa törzsén iratszalagok kígyóznak az Énekek énekéből vett idézetekkel, az ágakon még két szőlőlevél is díszlik. A kétoldalt felnyúló ágak koszorúként ölelik át a Mária születésének oltárképet a fa közepén. A fa törzse ezüst színű, az ágak aranyozottak. Az idők során több-ször súlyosan sérült és átalakított oltárt 1968 után az Országos Műemléki Felügyelőség munkatársai mesterien restaurálták.

 

Gyöngyöspatai vár

A falu felett emelkedő 260 m magas Vár-hegyen ma csak a nemzeti színű zászló emlékeztet az egykori erősségre. Az Anonymus által is említett Pata által épített várról viszonylag kevés írásos forrás maradt fenn. Későbbi források szerint a csehek is építettek itt egy várat, amely Bonfini elbeszélése nyomán erős vár volt. A vár később, az 1400-as évek második felében a Losonczyak és Guthy Ország Mihály birtokába került. A török hódoltság idején már nem említik, valószínű, hogy akkorra már lerombolták.

Az 1965-ben végzett ásatások során avarkori temetőt találtak a vár helyén. Évtizedekkel később, 2002-ben kezdődtek újra az ásatások, ám a vár feltárásához további anyagi erőforrásokra lenne szükség.

 

Gyöngyöspata után átlépünk Nógrád megye határán, rövidesen Szurdokpüspökibe érünk. Az út itt már az erdőben vezet tovább, majd feltűnik a falu szélén álló fogadó.

 

Nandi vendégház

A Mátra egyik legrégibb, több mint 400 éves pincéje felett hangulatos vendégház található.

Előzetes bejelentkezéssel látogatható a gyönyörű pince, sőt borkóstolásra is lehetőségünk nyílik. A jó borokhoz pedig jó ételek is dukálnak, többek között cipóban tálalt leves, patai rétes.

Vissza a térképhez >>


   Háttérképek

   Képernyőpihentető

   Kérdőív a Mátráról

   Feliratkozás hírlevélre

 

Korábbi szavazások

 

Nyitó oldal   |   Oldaltérkép  |   Impresszum   >>   Utolsó frissítés: 2019.02.26.  <<   Lap teteje