2022. szeptember 24. szombat >> Gellért  

 
       
   

Települések >> Aldebrő

   
 

 

Története

A község a Mátra délkeleti lábánál, a Tarna-völgyében fekszik. Bár a Mátra határvonalát a Tarna-pataknál szokták meghúzni, Aldebrő ilyen szempontból speciális helyzetben van, hiszen a patak két oldalán terül el a híres bortermelő település, a Debrői Hárslevelű hazája. Érdekesség, hogy ez a vidék már nem a Mátrai borvidék része.

 

Feldebrő és Aldebrő története szervesen összekapcsolódik. Mai nevén csak az 1740-es évek elejétől jegyzik a települést, a középkori Csal falu helyén, mely a török kortól kezdődően Debrő községhez tartozott. A település története — hasonlóan a környékbeli falvakhoz — szervesen kapcsolódik a debrői uradalomhoz. Az Aba nemzetség birtokát képezték a Mátra déli lábánál elterülő falvak. A település valószínűleg már létezett a 11. sz. első felében. A honfoglalás kori letelepedést igazolja, hogy 1962-ben Bátonyi Mihály iskolaigazgató bejelentése nyomán tárták fel a Mocsáros homokbányában azt a 33 sírból álló— értékes leletanyagban gazdag — temetőt, melynek anyaga az egri Vármúzeumban látható. A 11. sz.-ban épült a környék legjelentősebb temploma Aba Sámuel parancsára. Az ezt követő évszázadokban többször is új birtokos kezére került a település.

 

1747-ben Grassalkovich Antal Mária Teréziától kapott adománylevelet a debrői uradalomra. Az új birtokos személye alapvetően befolyásolta a település további fejlődését. A kortársai között képzett gazdasági szakembernek tartott Grassalkovich első lépései közé tartozott, hogy betelepítette a kedvező földrajzi adottságú környéket. Ennek eredménye lett Aldebrő kialakulása is.

 

Látnivalók

 

Római katolikus templom és környéke

A falu kellemes sétát kínál az idelátogatóknak rendezett utcáival, szép zöld felületeivel, római katolikus templomával, melynek tornyát 1995-ben újították fel. A templom szomszédságában látható az a faragott emlékoszlop, amelyet a település alapításának 250. évfordulójára emeltek 1996-ban az I. és II. világháború hősei előtt tisztelegve. A kopjafa közadakozásból épült.

Vissza a térképhez >>


   Háttérképek

   Képernyőpihentető

   Kérdőív a Mátráról

   Feliratkozás hírlevélre

 

Korábbi szavazások

 

Nyitó oldal   |   Oldaltérkép  |   Impresszum   >>   Utolsó frissítés: 2019.02.26.  <<   Lap teteje