2022. szeptember 24. szombat >> Gellért  

 
       
   

Szabadidő >> Geocaching

   
 

 

Mint sok minden más, ez is az USA-ból indult. Jelenleg már a világ majdnem minden részén játsszák, Magyarország igen jó helyen áll az egy négyzetkilométerre jutó ládák számát tekintve.

 

A geocaching lényege, hogy egy jól lezárt ládikát a vállalkozó kedvű játékos elrejt egy általa kiszemelt, valamilyen szempont szerint megismerésre, felfedezésre érdemesnek ítélt terepen, és egy erre alkalmas GPS készülékkel a megfelelő módon rögzíti a rejtekhely (ez a „cache”) pontos koordinátáit. Ezeket az értékeket bejegyzi a www.geocaching.hu internet oldalon. Ezek az adatok mindenki számára elérhetőek.

 

Az elrejtett ládikában ajándék található, amit a megtaláló elvihet, helyette azonban ötletes, poénos, nem drága ajándékot visz. Javaslat az, hogy olyan ajándékot vigyünk, aminek magunk is örülnénk. Olyan helyet kell választani a ládáknak, ahova érdemes elmenni, ez lehet egy szép kilátóhely, kevéssé ismert látnivaló, vagy más szempontból különleges hely.

 

Az első geoláda telepítésekor már rendelkezni kell legalább 20 megtalált, hagyományos ládával. Az így szerzett tapasztalatok elengedhetetlenül szükségesek a magyar geoládák magas színvonalának megőrzéséhez és emeléséhez! Az első magyar geoládát 2001 nyarán helyezték ki. Ma már a Mátrában mintegy 20 ládát lehet keresni, többek között Nyesettvár, Galyavár, Kozmáry-kilátó környékén.

 


   Háttérképek

   Képernyőpihentető

   Kérdőív a Mátráról

   Feliratkozás hírlevélre

 

Korábbi szavazások

 

Nyitó oldal   |   Oldaltérkép  |   Impresszum   >>   Utolsó frissítés: 2019.02.26.  <<   Lap teteje