2022. szeptember 24. szombat >> Gellért  

 
       
   

Látnivalók >> Palóc út

   
 

 

A Palóc Út Egyesület 2005-ben azért jött létre, hogy a palóc települések közös és mégis különálló értékeiket együtt mutassák be. Ezzel olyan alternatív programlehetőséget kínálnak a vendégeknek, ami ma még ritkaság. Egy-egy útra felfűzhetők a palóc viseletek, a népszokások, a tárgyi emlékek, vagy éppen több település felkeresésével lehet átfogóbb és sokszínűbb ismereteket kapni „Palócországról”.

A Mátráról és Heves megyéről talán kevesebb embernek jut az eszébe, Palócföld. A fogalmat inkább Nógrád megyéhez társítják. Pedig Észak-Magyarország palócok lakta területe földrajzi értelemben is tág területet ölel fel: a Cserháttól a Mátrán a Bükkig nyúlik.

 

A palócokat a 19. században Mikszáth Kálmán munkássága emelte be a köztudatba. Ennek első eleme volt az 1881-ben megjelent „A jó palócok” című novelláskötete. A palócság megismertetésében, hírnevének megalapozásában elévülhetetlen érdemeket szerzett egész írói munkásságával. Tulajdonképpen Mikszáth nyomán terjedt el az irodalmi nyelvben is a palóc kifejezés.

 

De kik is a palócok?

Erre a mai napig többféle felfogás létezik. Az első erre utaló forrás Anonymus, aki a kunnak nevezett kabar vezérek többségének szállásterületét északon jelölte. A Mátrában és a Bükkben azonban a nem telepedtek meg kabarok. Egy másik nézet szerint a az 1100-as évek környékén kerültek a mai Magyarország területére fogságba esett kun népcsoportok. Őket a nyugati, északi gyepük mellé telepítették Katonáskodás mellett keveredhettek itt élő szlávokkal. Ez azonban nem kiterjedt jelenség volt, s valószínű, hogy nagyon hamar asszimilálódtak ezek a polovec-kun csoportok. Szinte bizonyos hogy a palócok nem köthetők a honfoglalás előtti népekhez, így a hunokhoz és az avarokhoz sem, inkább származhatnak később betelepült keleti néptöredékektől (besenyők, kazárok, polovec-kunok).

 

Ugyanígy nem tisztázott a palóc szó eredete, története sem. Valószínűleg szláv eredetű, kunokra, késobb másokra vonatkoztatott kifejezés. A Felföldre érkező kazár, kabar, besenyő és a kumánnak nevezett népek leszármazottaitól eredeztetik a palóc nevet: A palóc-polovec megjelölést Európában a 11. századtól ismerik, s ez is azt erősíti, hogy nem a honfoglalókkal telepedtek meg. A palócok nevét írásban eloször azonban csak jóval később1656-ban említik források.

 

Palóc emlékek

Az igazán ismert palóc emlékek Nógrád megyében találhatók (Balassagyarmat, Horpács, Kazár stb.), a mátrai palóc emlékek talán kevéssé ismertek. Ehhez hozzájárulhat az a sajátos tény is, hogy a palóc települések mellett a Felső-Mátrát döntően szlovák ajkú népesség lakta, de szlovák betelepülők lakták például a Mátra alján Domoszlót is. A Mátra palóc nevezetességei közül mindenképpen első helyre kívánkozik a mátrafüredi Palócbaba-gyűjtemény és népművészeti magángyűjtemény. Lovászné Juhász Rita meseszép babáin megelevendik a múlt, a népviseletek sokszínűsége, melyből megtudhatjuk, hogyan öltöztek a fiatal lányok, mit viselt a mátkapár és hogyan gyászolták szeretteiket a palócok. A tájházak közül a nagyrédei Zsellérház, a siroki Tájház és a parádi Tájház mutatja a legszemléletesebben az egykori szegényparaszti életforma mindennapjait.

 

A palóc hagyományok őrzésére a települések mind több igényes és színvonalas rendezvénnyel készülnek. Kétségtelen, ezek közül az egyik legismertebb a Palócföldi vigasságok Parádon, de a parádsasvári Asszonyfarsang történetét már önálló monográfiában is feldolgozták. A hagyományok egyik eleven példája a palóc ételek sokszínűsége, ami a Mátrában sok esetben szlovák eredetű tájjelegű ételekkel együtt jelenik meg. A palóclevesről tudjuk például, hogy csak nevében az, de a ganca, a tócsni, a különböző lepények, a molnárkalács készítése szerencsére már nem csupán a gasztronómiai rendezvények sajátossága.

 

A ma is élő népművészetet Recsken, Mátraderecskén is megnézhetik a látogatók. A mátraderecskei népművészeti ház egyben a Palóc Út információs központja is.

 

Információ: Palóc út információs központ

3246 Mátraderecske, Deák F. u. 1.

Tel.: 36/476-719

E-mail: hiszmderecske@t-online.hu

Web: www.palocut.hu

 


   Háttérképek

   Képernyőpihentető

   Kérdőív a Mátráról

   Feliratkozás hírlevélre

 

Korábbi szavazások

 

Nyitó oldal   |   Oldaltérkép  |   Impresszum   >>   Utolsó frissítés: 2019.02.26.  <<   Lap teteje