2024. április 12. péntek >> Gyula  

 
       
   

Gyógyturizmus >> Parádfürdői Rehabilitációs Szakkórház

   
 

 

Magyarország legnagyobb kiterjedésű erdeivel körülvéve, az Északi-középhegységben, tengerszint felett 241 m magasságban találjuk a Parádfürdői Rehabilitációs Kórházat és csodálatos környezetét, mely a Mátra egyik gyöngyszeme. A szélcsendes völgy éghajlata kiegyensúlyozott, klímája enyhe. A vulkanikus és tengeri tevékenység eredményeként kialakult kőzetek között vasas-timsós és kénhidrogénes savanyú ásványvizek képződtek, gyógyászati értékük felbecsülhetetlen. Nem véletlen, hogy több mint 300 éve folytatnak itt gyógyító tevékenységet.

 

Rehabilitációs SzakkórházA komoly történelmi múltra visszatekintő kórház már a 17. században is ismert gyógyhely volt. Mária Terézia császárnő szorgalmazta a gyógyvizek felmérését és alkalmasságuk szerinti hasznosításukat. Ebben elévülhetetlen érdemeket szerzett Kitaibel Pál, az európai hírű természettudós, a gyógyvizek analízisével és felhasználási javallatainak kidolgozásával, melyeket a későbbiekben több bel- és külföldi vizsgálat is megerősített. A páratlan értékű gyógyvizek hasznosítása, a gyógyhely kiépülése, fellendülése, divatos üdülőhellyé válása az 1770-es évekre tehető. Prunyi Mihály volt az első parádfürdői fürdőorvos, — ezzel hagyományt is teremtve — aki már akkor is csak orvosi javallatra végezte, illetve végeztette a kezeléseket és a kúrákat, mely napjainkra is érvényes.

 

Az első nagyarányú építkezések 1826-ban kezdődtek, parkosítással, egészen a század végéig. A kórház épületeinek és igényes környezetének kialakítása 1873-ban készült el, Ybl Miklós munkája. A kórház mai építészeti és környezeti arculatát 1936-37-ben nyerte el teljes újjáépítés révén. A második világháború okozta károk helyreállítását követően az intézet 1952-től állami tulajdonba került.

 

Napjainkban a kórház épületegyüttesében 150 ágyon nőgyógyászati és gasztroenterológiai rehabilitációs fekvőbeteg ellátás folyik és járóbeteg szakrendelések működnek. A nőgyógyászati kezelés lényegét — az Európában is egyedülálló, Parádfürdőn fellelhető — vasas-timsós gyógyvíz kuratív hatása adja. Kifejezetten előnyös a női meddőség különböző formáinak kezelésére, nőgyógyászati krónikus gyulladások, idült állapotok megszüntetésére, műtéti beavatkozások elő- és utókezelésére, rehabilitációjára.

 


   Háttérképek

   Képernyőpihentető

   Kérdőív a Mátráról

   Feliratkozás hírlevélre

 

Korábbi szavazások

 

Nyitó oldal   |   Oldaltérkép  |   Impresszum   >>   Utolsó frissítés: 2019.02.26.  <<   Lap teteje