2014. szeptember 16. kedd >> Edit  

 
       
   

Gasztronómia >> Tócsni receptek

   
 

 

Tócsni alaprecept I. | Tócsni alaprecept II. | Tócsni alaprecept III. | Még több tócsni

 

A tócsniról

Még a Mátrában is többféle néven ismerik a tócsnit — maradjunk az alapkifejezésnél — így a macok, lapcsánka ugyanazt jelenti, ha az étlapon felleljük. De ne lepődjünk meg, ha az étel mibenléte felől érdeklődve esetleg azt a választ kapjuk, ja, az a recsege, lapótya, matutka. Milyen találékony a népnyelv, hogy egyazon, igen egyszerű ételnek mennyiféle elnevezést ad. Talán valóban ez a titok nyitja, olyan hús nélküli alaprecept, amelyet a legszegényebbek is el tudtak készíteni. Az idők folyamán azonban számtalan változata alakult ki, többféle ízesítéssel készül, s ami hajdanán főételnek számított, ma gyakran köretként kerül az asztalra.

 

A teljesség igénye nélkül néhány elnevezés és a tájegység, ahol használják: tócsni, toksa (Észak-Magyarország), macok (Mátra), cicege, tócsi (Veszprém megye), lapcsánka (Nyírség) gánica (Őrség), matutka (Közép-Magyarország), krumliprósza (Zala megye), görhöny (Szabolcs-Szatmár megye), lapotyka (Vas megye). Emellett a rösztike, a harula, röstiburgonya, lepkepotyi név is ismert. Az egyik legvalószínűbb feltételezés szerint a tótlángos névből alakulhatott ki a tócsni név, ami talán a legelterjedtebb. Érdekes, hogy lengyel nyelvterületen placki néven ismerik, ám például itthon is látni étlapon így az étel elnevezését. A cseh, néhol a tót falvakban bramborák, babagudovica néven ismert, de a zsidó közösségekben is használják erre az ételre a saját kifejezésüket, latke, hremzli, latkesz néven. Az egész elnevezés kérdéskört tovább bonyolíthatja, hogy a krupliprószánál és cicegénél tejfölt használnak, bár az eredeti tócsni alaprecept tojást és fokhagymát tartalmaz.

 

Az alábbiakban két alaprecept és számos variáció található. Sokan nem is gondolják, de a tócsninak komoly baráti körei vannak szerte az országban. Mindenkinek meg vannak a saját tócsni variációi, sot vannak, akik magát a tésztát is különböző alakzatban, vastagságban sütik ki, attól függően, hogy milyen töltelékkel, feltéttel készítik.

 

Tócsni alaprecept I.

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 2 tojás, 2-3 evokanál liszt, olaj.

Elkészítés: A krumplit hámozzuk, lereszeljük. Ehhez adjuk a tojásokat, a lisztet, megsózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük. Serpenyőben olajat forrósítunk. A burgonyamasszát evőkanál segítségével az olajba tesszük, a kanál hátával lepényekké simítjuk. Mindkét oldalát kb. 5-5 percig szép aranybarnára sütjük. Papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk. Forrón tálaljuk, mert csak így igazán finom. Megkenhetjük fokhagymával, vagy adhatunk mellé tejfölt, vagy akár mindkettőt.

 

Tócsni alaprecept II.

Hozzávalók: 0,5 kg krumpli, barna liszt, 1 tojás, 2-3 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, mustár, olaj.

Elkészítés: A meghámozott krumplit lereszeljük. Hozzáadunk egy felvert tojást, majd az egészet annyi barna liszttel, illetve egy evőkanál olajjal keverünk össze, hogy tészta állagú masszát kapjunk. Sóval, őrölt borssal és ízlés szerint mustárral, apróra vágott fokhagymával ízesítjük. Kanállal a forró olajba teszünk egy adagot, szétlapítjuk, majd mindkét oldalát pirosra sütjük A tócsni szeletekre tálaláskor tejfölt tehetünk.

 

Tócsni alaprecept III. (toksa)

Hozzávalók: 4 jó nagy burgonya, 1 evokanál tejföl, só, zsír, esetleg egy kevés liszt.

Elkészítés: A nyers burgonyát megreszeljük, beletesszük a tejfölt, esetleg a lisztet és ízlés szerint sózzuk. Jól összekeverjük, majd zsírral kikent tepsibe vékonyan (ujjnyi vastagon) elterítjük. A tetejére 6-8 kis zsírkupacot teszünk. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a széle megpirul. A sütőből kivéve tetszés szerint alakra vágva tálalhatjuk. (Modernebb változatában palacsintasütőben is süthetjük.)

 

Még több tócsni

Tócsni tejszínes gombával

Hozzávalók: 65 dkg gomba, 3 evőkanál olaj vagy vaj, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejszín, liszt, petrezselyemzöld. Tócsnihoz: 1 kg krumpli, 3 tojás, liszt, 3-4 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, só, bors.

Elkészítés: A finomra vágott hagymát vajon vagy olajon félig megpirítjuk, beletesszük az egyenletes darabokra vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk, és finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük. Erős tűzön, gyakori kevergetés mellett zsírjára pirítjuk, a tejszínt a liszttel simára keverjük, és a lepirított gombához öntjük, majd jól kiforraljuk. A tócsnit a szokásos módon elkészítjük. Palacsintasütőben kis lepényeket sütünk belőle. Az elkészült tócsinra halmozzuk a tejszínes gombát, paradicsommal díszíthetjük.

 

Tócsni fokhagymás apróhússal

Hozzávalók: 50 dkg sertéscomb (vagy vegyesen sertés- és marhacomb, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd nagyobb fokhagyma, só, bors, vegeta. Tócsnihoz: 1 kg krumpli, 2 tojás, 2-3 evőkanál liszt, olaj.

Elkészítés: Az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, majd rátesszük az apró kockára vágott húst és fehéredésig pirítjuk. Közben fűszerezzük sóval, borssal, egy kiskanálnyi vegetával, zúzott fokhagymával. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő alatt puhára pároljuk a húst, majd a fedőt levéve zsírjára sütjük. A tócsnit a szokásos módon elkészítjük, majd kis lepényeket sütünk bő olajban. A tócsnira halmozzuk az apróhúst, kevés tejföllel díszítjük. Ízlés szerint reszelt sajtot is tehetünk rá (a szerkesztő kedvence).

 

Tócsni variációk

 

 

Görögös: tzatzikivel tejföl helyett.

Szűzérmés: kisütött szűzérme szeleteket csomagolunk a tésztába, majd a tésztát félbehajtva tálaljuk.

Sokfűszeres: só, bors, kakukkfű, tárkony, petrezselyem fokhagyma, hagyma kerül a tésztába.

Reszelt sajtos: tejfölbe keverünk snidlinget, petrezselymet, ezzel borítjuk, majd a tetejét reszelt trappista és füstölt sajt keverékével borítjuk.

Töltött: juhtúróval megtöltjük, félbehajtjuk, tetejére kisütött füstölt szalonnát, zöldfűszert teszünk.

Húsos-gombás: az apróhúsos variációja, melyhez párolt gombát keverünk.

Pörköltes: gombapörkölttel, vagy sima pörkölttel borítjuk, vagy félbehajtva töltjük, de szűk lével.

 

Jelmagyarázat:

 

 

 

Egyszerűen elkészíthető

Olcsó

Kissé bonyolultabb

Közepesen drága

Időigényes és bonyolult

Drága

 


   Háttérképek

   Képernyőpihentető

   Kérdőív a Mátráról

   Feliratkozás hírlevélre

 

Korábbi szavazások

 

 

Nyitó oldal   |   Oldaltérkép  |   Impresszum   >>   Utolsó frissítés: 2014.09.15.  <<   Lap teteje