Palócföldnek a magyar nyelvterület északi részét
nevezik és ennek a palóc tájnak a központja a Mátra és környéke.
A palóc népcsoport eredetéről a szó jelentéséről mai napig megoszlanak
a vélemények. Az ételek közül az ismertebbek: a túrós-kapros lepény,
a ganca, a haluska, a görhe, a különböző krumplis ételek.
Ma talán a legismertebb a palóc leves, bár ennek
magához a palócokhoz nem sok köze van, sokkal inkább Mikszáth Kálmán
nevéhez fűződik. A
híres Gundel étterem tulajdonosa, Gundel János 1892-ben készítette
el az ételt a jó ételeket közismerten kedvelő „Nagy Palóc”,
azaz Mikszáth Kálmán számára. Az eredetileg birkából vagy bárányból
készült
étel
a keresztségben kapta a Palóclevest Ízvilágában valóban hasonlít
a palócok által kedvelt savanyú krumpli, vagy bableveshez, de annál
sokkal
ízletesebb, viszont minden benne van, amit a palóc föld megterem
ezért akár valódi palóc étel is lehetne. Állítólag Mikszáth friss
foszlós
kenyérrel szerette, utána Vargabélest, vagy buktát rendelt. |