2017. augusztus 22. kedd >> Mirjam, Menyhért  

 
       
   

Gasztronómia >> Palóc ételek

   
 

 

Palócföldnek a magyar nyelvterület északi részét nevezik és ennek a palóc tájnak a központja a Mátra és környéke. A palóc népcsoport eredetéről a szó jelentéséről mai napig megoszlanak a vélemények. Az ételek közül az ismertebbek: a túrós-kapros lepény, a ganca, a haluska, a görhe, a különböző krumplis ételek.

 

Ma talán a legismertebb a palóc leves, bár ennek magához a palócokhoz nem sok köze van, sokkal inkább Mikszáth Kálmán nevéhez fűződik. A híres Gundel étterem tulajdonosa, Gundel János 1892-ben készítette el az ételt a jó ételeket közismerten kedvelő „Nagy Palóc”, azaz Mikszáth Kálmán számára. Az eredetileg birkából vagy bárányból készült étel a keresztségben kapta a Palóclevest Ízvilágában valóban hasonlít a palócok által kedvelt savanyú krumpli, vagy bableveshez, de annál sokkal ízletesebb, viszont minden benne van, amit a palóc föld megterem ezért akár valódi palóc étel is lehetne. Állítólag Mikszáth friss foszlós kenyérrel szerette, utána Vargabélest, vagy buktát rendelt.

 


   Háttérképek

   Képernyőpihentető

   Kérdőív a Mátráról

   Feliratkozás hírlevélre

 

Korábbi szavazások

 

Nyitó oldal   |   Oldaltérkép  |   Impresszum   >>   Utolsó frissítés: 2017.07.05.  <<   Lap teteje