2017. augusztus 23. szerda >> Bence  

 
       
   

Gasztronómia >> Mátrai receptek

   
 

 

Ganca | Haluska | Káposzta leves | Krumplovnyika | Laska | Mátrai betyárleves
Mátrai borzas pecsenye | Mátrai szelet | Palócleves
Szűzérmék gombás raguval, kapros, juhtúrós galuskával | Tárkonyos vadraguleves | Tejfölös gomba

 

Ganca

Hozzávalók: 1 kg krumpli, liszt, só, hagyma, olaj.

Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és fazékba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Jó puhára főzzük, majd a vízben szétnyomjuk. Közben lisztet és sót keverünk hozzá. Így főzzük addig, amíg jó sűrű nem lesz. Kis ideig állni hagyjuk, majd egy tál szélén körben egy villával nagy galuskákat szaggatunk belőle. Amikor a tál szélén már meghűltek, belelökdössük a tálba és új adagot szaggatunk. Addig csináljuk, amíg a massza el nem fogy. Közben zsíron hagymát pirítunk és ráöntjük a galuskára. Így fogyasztjuk.

 

Haluska

Hozzávalók: 1 kg liszt, 3 dl langyos víz, 1 evőkanál só, 4 tojás.

Elkészítés: A lisztet egy mélyebb tálba szórjuk és a közepére lyukat mélyítünk. Ebbe ütjük bele a tojásokat, majd a vizet is beleöntjük és a sót. Alaposan kigyúrjuk. Kisebb cipócskákat készítünk a kigyúrt tésztából és lisztezett nyújtódeszkán fél cm-es vastagságú kerek lapokká nyújtjuk. A kerek lapot (levelet) 4 egyenlő széles csíkra vágjuk és egymásra helyezzük. Ezután ezt feltekerjük, és éles késsel vékony csíkokra szeleteljük. A tésztát lobogó sós vízben kevergetve kifőzzük, majd hideg vízzel átöblítjük. Egy tepsiben ízlés szerint zsírt melegítünk és a kifott tésztát beletesszük, majd ízesítjük.

Haluska ízesítések

Túrós: A túrót ízlés szerint összekeverjük és a tésztára szórjuk. Sütőben pirosra sütjük. Tejföllel, apróra vágott tepertővel tálaljuk

Erőstúrós (brindzás): A brindzával jól megszórjuk a tésztát és pirosra sütjük a sütoben. Tehetünk rá tejfölt és sült szalonnát is.

Mákos: A mákot megdaráljuk és ízlés szerint porcukorral keverjük. A kifőtt tésztára szórjuk és összekeverjük. Tálaláskor, aki szereti, meglocsolhatja cukorsziruppal vagy folyékony mézzel.

Diós: A diót megdaráljuk és porcukorral összekeverjük. A tésztára szórjuk.

Káposztás: A káposztát lereszeljük, besózzuk, állni hagyjuk. Ha levet engedett, akkor alaposan kinyomkodjuk. A serpenyőben zsírt forrósítunk és a káposztát üvegesre dinszteljük. A tűzrol levéve ízlés szerint sóval, őrölt borssal és édes, őrölt paprikával ízesítjük.

Tojásos: A tepsiben lévő felolvadt zsírban a tésztát kissé átmelegítjük, erre öntjük rá a sóval ízesített felvert tojásokat. Addig sütjük, míg a tojás meg nem szilárdul.

 

Káposzta leves I.

Hozzávalók: 40 dkg hordós savanyú káposzta, 20 dkg füstölt hús, liszt, só (ha nem elég sós a hús), pirospaprika, fokhagyma, zsír.

Elkészítés: A hordós káposztát bő vízben odatesszük főzni a füstölt hússal együtt. Közben nagy rántást készítünk, amibe piros paprikát és apróra vágott fokhagymát teszünk. Amikor a hús és a káposzta már elég puha, az elkészített rántással berántjuk és tálaljuk. A héjában főtt burgonyát meghámozzuk és kenyér helyett tálaljuk a leveshez.

 

Káposzta leves II.

Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, vöröshagyma, 10 dkg húsos füstölt szalonna, pirospaprika, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, kakukkfű, 2-3 babérlevél, 5-10 dkg füstölt kolbász ízlés szerint, 2 dl tejföl, liszt.

Elkészítés: A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, lassú tűzön kiolvasztjuk. Az apróra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk benne. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd pirospaprikát teszünk bele. Ezt követően a kinyomkodott savanyú káposzta és a karikára vágott kolbászt. Felengedjük vízzel, borssal, kakukkfűvel fűszerezzük, sóval ízesítjük. Tejfölös lisztes habarást készítünk, besűrítjük vele a forrásban lévő ételt.

 

Krumplovnyika

Hozzávalók:1 kg krumpli, liszt, vaj vagy zsír, só, 30 dkg túró vagy káposzta.

Elkészítés: A krumplit odatesszük héjában megfőzni. Amikor kissé meghűlt, megpucoljuk és krumplinyomón még melegen átnyomjuk. Annyi marék lisztet teszünk hozzá ahány krumplinyomó krumplit nyomtunk össze. Sózzuk, majd jól összedolgozzuk. Közepesen lágy tésztát kapunk, amit kis cipókra osztunk. Ezeket kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd platnin (vagy teflon palacsintasütőben) mindkét oldalát megsütjük. Mindkét oldalát vajjal vagy zsírral megkenjük. Tetszés szerint megtöltjük áttört túróval vagy pirított káposztával és összetekerjük mint a palacsintát.

 

Laska

Hozzávalók: liszt, víz túró vagy hagymás zsír, só.

Elkészítés: A lisztből és vízből tésztát készítünk, mintha levestésztát csinálnánk, úgy. Ugyanolyan vékonyra kinyújtjuk, majd platnin megsütjük (teflon palacsintasüton is lehet). Beletördeljük egy tálba, leforrázzuk, mint a gubát, majd leszűrjük róla a vizet. Túróval vagy hagymás zsírral fogyasztjuk.

 

Mátrai betyárleves

Hozzávalók: 40 dkg vadhús, 2 fej vöröshagyma, 2 evokanál olaj, 2 sárgarépa, 2 gyökér, 2 dl tejföl, 2 evokanál mustár, 2 evokanál liszt, só, bors, kakukkfű, tárkony, bazsalikom.

Elkészítés: A kockára vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, majd rátesszük a kockára vágott vadhúst és a darabolt zöldségeket. Összepirítjuk, rátesszük a fűszereket — tárkonyból a legtöbbet — és 1,5 liter hideg vízzel felöntjük. Amikor a hús megpuhult, tejfölös, mustáros habarással sűrítjük, és készre főzzük (webmester kedvence).

 

Mátrai borzas pecsenye

Hozzávalók: 80 dkg kicsontozott sertés rövidkaraj (vagy 2 nagy csirkemell), só, orölt bors, 50 dkg krumpli, 1 tojás, 4 evokanál finomliszt, olaj, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt.

Elkészítés: A húst nyolc szeletbe vágjuk, és alaposan kiverjük, sózzuk, borsozzuk. A hámozott krumplit lereszeljük, és fél óráig állni hagyjuk. Ezután kissé kinyomkodjuk, a nyers tojással és a burgonya nedvességétől függően 1-2 evokanál liszttel összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk. A hússzeleteket lisztbe, majd a burgonyamasszába forgatjuk, hogy teljesen beborítsa. Bő olajban sültjük ki. Papírtörlővel bélelt tálra szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk. Tálaláskor a tányéron tejföllel megkenjük. Reszelt sajttal megszórva, párolt zöldséggel kínáljuk.

 

Mátrai szelet

Hozzávalók 5 dkg vaj vagy margarin, 3 tojás, 10 dkg liszt (grízes), 8-10 dl tej, szerecsendió, só. Töltelékhez: 20 dkg vagdalt sonka, 2 dl sűrű tejszín vagy tejföl, 1-2 fott sárgarépa, 2 nagyobb savanyú uborka, póréhagyma, 10 dkg reszelt sajt.

Elkészítés: A lisztet világosra pirítjuk, hozzáadjuk a vajat és a tejet, majd kevergetve addig főzzük, míg a kanálról leválik. Kihűlésig keverjük. Közben belekeverjük a tojássárgákat, a sót, a felvert habot. Szerecsendiót reszelünk bele. Olajjal kikent lisztezett sütőpapírra kenjük, és erős tűznél hirtelen sütjük (10-15 perc). Közben a töltelék hozzávalóit összekeverjük. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. A tésztáról lehúzzuk a papírt, és még melegen rákenjük a sonkás masszát, majd roládnak feltekerve a sütőpapírba becsomagoljuk, és hűtőbe tesszük. Tálaláskor ujjnyi szeletekre vágjuk, és tejszínnel elkevert tormát, főtt tojást adunk mellé.

 

Palócleves I.

Hozzávalók: 30 dkg marha- vagy sertéshús, 20 dkg zöldbab, 20 dkg krumpli, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, babérlevél, kömény, pirospaprika, őrölt bors, petrezselyem, só, olaj, liszt, 2 dl tejföl.

Elkészítés: Az olajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. Megszórjuk pirospaprikával, majd kevés vizet öntünk hozzá. Beletesszük a kockára vágott húst, fűszerezzük sóval, őrölt borssal, 3-4 babérlevéllel, zúzott fokhagymával és egy teáskanál köménnyel. Ha a hús kicsit megfehéredett, alá öntünk egy kevés vizet és fedő alatt puhára pároljuk. Utána felöntjük vízzel, beletesszük a kockázott krumplit és a zöldbabot. Végül tejfölös lisztes habarással sűrítjük. Ízlés szerint finomra vágott petrezselyemmel díszítjük.

 

Palócleves II.

Hozzávalók: 40 dkg sertés lapocka vagy comb, egy nagyobb fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg húsos szalonna, 2 nagyobb krumpli, 25 dkg zöldbab, 2 dl tejföl, 3-4 babérlevél, 1 evőkanál majoránna, 1 húsleves kocka, vagy füstölt kocka, törött bors, piros paprika.

Elkészítés: Az összevágott hagymát üvegesre pároljuk, beledobjuk a szétnyomott fokhagymát és lehúzzuk a tűzről. Beleszórjuk a paprikát és beleforgatjuk a kockára vágott húst és a húsos szalonnát. Kevergetve a hús fehéredéséig pirítjuk, beleszórjuk a majoránnát, a babérlevelet és a borsot. Felengedjük vízzel, és beletesszük a leveskockát. Fedő alatt lassú tűzön félpuhára főzzük. Ekkor tesszük bele a kockára vágott burgonyát és a zöldbabot. Ha kész tejfölös lisztes habarással surítjük.

 

Szűzérmék gombás raguval, kapros, juhtúrós galuskával

Hozzávalók: 50 dkg sertés szűz, 80 dkg vegyes gomba (erdei a legjobb, de sampinyon is tökéletes) olaj, 1 paprika, 1 nagyobb paradicsom, 1 evőkanál liszt , 25 dkg juhtúró, 1 csomó kapor, só, bors, pirospaprika, galuska.

Elkészítés: A gombát feldaraboljuk. Az olajon a finomra vágott hagymát dinsztelünk, pirospaprikát szórunk rá, és gyors kevergetés mellett kevés vízzel felöntjük, majd zsírjára pirítjuk. Utána kerül bele a gomba, sóval, borssal fűszerezzük, és fedő alatt pároljuk. Friss paprikát és paradicsomot teszünk bele (a paradicsomot forró vízbe téve, könnyen lehúzhatjuk a héját). Télen eltett lecsóval pótolhatjuk ezt. Az egészet készre főzzük. A szűzérméket ízlés szerint fűszerezzük és kisütjük. A szokott módon galuskát készítünk, kifőzzük, és a túróval, valamint a finomra vágott kaporral összekeverjük. A húsra halmozzuk a gombás ragut, mellé tálaljuk a kapros, juhtúrós galuskát.

 

Tárkonyos vadraguleves

Hozzávalók: 40 dkg vadcomb, 1 szál sárgarépa, 1 szál gyökér, 1 kis zeller, 3 kanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál mustár, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 evokanál liszt, tárkony, petrezselyemzöld, só, fehér bors, fél kávéskanál cukor.

Elkészítés: Cukrot karamellizáljuk 2 literes edényben. Az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk az olajon, rátesszük az apróra kockázott vadhúst, kevés vízzel felöntjük. 30 percig pároljuk fedő alatt a megtisztított és felkockázott zöldségekkel együtt. Egy órán keresztül főzzük, közben fűszerekkel ízesítjük. Tejfölös habarással behabarjuk, majd készre főzzük.

 

Tejfölös gomba

Hozzávalók: 0,5 kg rókagomba, 1 fej vöröshagyma, 1 paradicsom, 1 tv paprika, 2 dl tejföl, só, bors, liszt, olaj.

Elkészítés: Az apró kockára vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk az összevágott gombát, a kockázott paprikát és a paradicsomot. Fűszerezzük, fedő alatt pároljuk. Tejfölös lisztes habarással sűrítjük, összeforraljuk. Köretként galuskát adunk hozzá.

 

Jelmagyarázat:

 

 

 

Egyszerűen elkészíthető

Olcsó

Kissé bonyolultabb

Közepesen drága

Időigényes és bonyolult

Drága

 


   Háttérképek

   Képernyőpihentető

   Kérdőív a Mátráról

   Feliratkozás hírlevélre

 

Korábbi szavazások

 

Nyitó oldal   |   Oldaltérkép  |   Impresszum   >>   Utolsó frissítés: 2017.07.05.  <<   Lap teteje