|
|
Ganca | Haluska | Káposzta
leves | Krumplovnyika |
Laska | Mátrai betyárleves
Mátrai borzas
pecsenye | Mátrai szelet | Palócleves
Szűzérmék gombás raguval,
kapros, juhtúrós galuskával |
Tárkonyos vadraguleves | Tejfölös
gomba
Ganca
|

|

|
Hozzávalók: 1 kg krumpli, liszt,
só, hagyma, olaj.
|
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és fazékba tesszük. Annyi
vizet öntünk rá, hogy ellepje. Jó puhára főzzük, majd a vízben
szétnyomjuk. Közben lisztet és sót keverünk hozzá. Így főzzük addig,
amíg jó sűrű nem lesz. Kis ideig állni hagyjuk, majd egy tál szélén körben
egy villával nagy galuskákat szaggatunk belőle. Amikor a tál szélén már
meghűltek, belelökdössük a tálba és új adagot szaggatunk. Addig csináljuk,
amíg a massza el nem fogy. Közben zsíron hagymát pirítunk és ráöntjük
a galuskára. Így fogyasztjuk.
|
Haluska
|

|

|
Hozzávalók: 1 kg liszt, 3 dl langyos
víz, 1 evőkanál só, 4 tojás.
|
Elkészítés:
A lisztet egy mélyebb tálba szórjuk és a közepére lyukat
mélyítünk. Ebbe ütjük bele a tojásokat, majd a vizet is beleöntjük és
a sót. Alaposan kigyúrjuk. Kisebb cipócskákat készítünk a kigyúrt tésztából
és lisztezett nyújtódeszkán fél cm-es vastagságú kerek lapokká nyújtjuk.
A kerek lapot (levelet) 4 egyenlő széles csíkra vágjuk és egymásra helyezzük.
Ezután ezt feltekerjük, és éles késsel vékony csíkokra szeleteljük. A
tésztát lobogó sós vízben kevergetve kifőzzük, majd hideg vízzel átöblítjük.
Egy tepsiben ízlés szerint zsírt melegítünk és a kifott tésztát beletesszük,
majd ízesítjük.
|
Haluska ízesítések |
Túrós: A
túrót ízlés szerint összekeverjük és a tésztára szórjuk. Sütőben
pirosra sütjük. Tejföllel, apróra
vágott tepertővel tálaljuk
Erőstúrós (brindzás): A
brindzával jól megszórjuk a tésztát és pirosra sütjük a sütoben.
Tehetünk rá tejfölt és sült
szalonnát is.
Mákos: A mákot megdaráljuk
és ízlés szerint porcukorral keverjük. A kifőtt tésztára szórjuk
és összekeverjük. Tálaláskor,
aki szereti, meglocsolhatja
cukorsziruppal
vagy folyékony mézzel.
Diós: A diót megdaráljuk és porcukorral összekeverjük.
A tésztára szórjuk.
Káposztás: A káposztát
lereszeljük, besózzuk, állni hagyjuk. Ha levet engedett, akkor
alaposan kinyomkodjuk.
A serpenyőben
zsírt forrósítunk és a káposztát
üvegesre dinszteljük. A tűzrol levéve ízlés szerint sóval, őrölt borssal
és édes, őrölt
paprikával ízesítjük.
Tojásos: A tepsiben
lévő felolvadt zsírban a tésztát kissé átmelegítjük, erre öntjük
rá a sóval ízesített felvert
tojásokat. Addig sütjük, míg
a tojás meg
nem szilárdul. |
Káposzta
leves I.
|

|
 
|
Hozzávalók: 40 dkg hordós savanyú
káposzta, 20 dkg füstölt hús, liszt, só (ha nem elég sós a hús),
pirospaprika, fokhagyma, zsír.
|
Elkészítés:
A hordós káposztát bő vízben odatesszük főzni a füstölt
hússal együtt. Közben nagy rántást készítünk, amibe piros paprikát és
apróra
vágott fokhagymát teszünk. Amikor a hús és a káposzta már elég puha,
az elkészített rántással berántjuk és tálaljuk. A héjában főtt burgonyát
meghámozzuk és kenyér helyett tálaljuk a leveshez.
|
Káposzta
leves II.
|

|
 
|
Hozzávalók: 50
dkg savanyú káposzta, vöröshagyma, 10 dkg húsos füstölt szalonna,
pirospaprika, 3 gerezd
fokhagyma, só, bors, kakukkfű, 2-3 babérlevél, 5-10 dkg füstölt
kolbász ízlés szerint, 2 dl tejföl, liszt.
|
Elkészítés:
A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, lassú tűzön kiolvasztjuk.
Az apróra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk benne. Hozzáadjuk
a
zúzott fokhagymát, majd pirospaprikát teszünk bele. Ezt követően a
kinyomkodott savanyú káposzta és a karikára vágott kolbászt. Felengedjük
vízzel, borssal,
kakukkfűvel fűszerezzük, sóval ízesítjük. Tejfölös lisztes habarást
készítünk, besűrítjük vele a forrásban lévő ételt.
|
Krumplovnyika
|

|

|
Hozzávalók:1 kg krumpli,
liszt, vaj vagy zsír, só, 30 dkg túró vagy káposzta.
|
Elkészítés:
A krumplit odatesszük héjában megfőzni. Amikor kissé meghűlt,
megpucoljuk és krumplinyomón még melegen átnyomjuk. Annyi marék lisztet
teszünk hozzá ahány krumplinyomó krumplit nyomtunk össze. Sózzuk, majd
jól összedolgozzuk. Közepesen lágy tésztát kapunk, amit kis cipókra osztunk.
Ezeket kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd platnin (vagy teflon palacsintasütőben)
mindkét oldalát megsütjük. Mindkét oldalát vajjal vagy zsírral megkenjük.
Tetszés szerint megtöltjük áttört túróval vagy pirított káposztával és
összetekerjük mint a palacsintát.
|
Laska
|

|

|
Hozzávalók: liszt,
víz túró vagy hagymás zsír, só.
|
Elkészítés:
A lisztből és vízből tésztát készítünk, mintha levestésztát
csinálnánk, úgy. Ugyanolyan vékonyra kinyújtjuk, majd platnin megsütjük
(teflon palacsintasüton is lehet). Beletördeljük egy tálba, leforrázzuk,
mint a gubát, majd leszűrjük róla a vizet. Túróval vagy hagymás zsírral
fogyasztjuk.
|
Mátrai
betyárleves
|
 
|
  
|
Hozzávalók: 40
dkg vadhús, 2 fej vöröshagyma, 2 evokanál olaj, 2 sárgarépa,
2 gyökér,
2 dl tejföl, 2 evokanál mustár, 2 evokanál liszt, só, bors, kakukkfű,
tárkony, bazsalikom.
|
Elkészítés:
A kockára vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, majd
rátesszük a kockára vágott vadhúst és a darabolt zöldségeket. Összepirítjuk,
rátesszük a fűszereket — tárkonyból a legtöbbet — és 1,5
liter hideg vízzel felöntjük. Amikor a hús megpuhult, tejfölös, mustáros
habarással
sűrítjük, és készre főzzük (webmester kedvence).
|
Mátrai
borzas pecsenye
|
 
|
 
|
Hozzávalók: 80 dkg
kicsontozott sertés rövidkaraj (vagy 2 nagy csirkemell), só, orölt
bors, 50 dkg krumpli, 1 tojás, 4 evokanál finomliszt, olaj, 2 dl
tejföl, 10 dkg reszelt sajt.
|
Elkészítés:
A húst nyolc szeletbe vágjuk, és alaposan kiverjük, sózzuk,
borsozzuk. A hámozott krumplit lereszeljük, és fél óráig állni hagyjuk.
Ezután kissé kinyomkodjuk, a nyers tojással és a burgonya nedvességétől
függően 1-2 evokanál liszttel összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk. A
hússzeleteket lisztbe, majd a burgonyamasszába forgatjuk, hogy teljesen
beborítsa.
Bő olajban sültjük ki. Papírtörlővel bélelt tálra szedjük, hogy a felesleges
zsiradékot leitassuk. Tálaláskor a tányéron tejföllel megkenjük. Reszelt
sajttal megszórva, párolt zöldséggel kínáljuk.
|
Mátrai
szelet
|
  |
 
|
Hozzávalók 5 dkg
vaj vagy margarin, 3 tojás, 10 dkg liszt (grízes), 8-10 dl tej,
szerecsendió,
só. Töltelékhez: 20 dkg vagdalt sonka, 2 dl sűrű tejszín vagy tejföl,
1-2 fott sárgarépa, 2 nagyobb savanyú uborka, póréhagyma, 10 dkg
reszelt sajt.
|
Elkészítés:
A lisztet világosra pirítjuk, hozzáadjuk a vajat és a tejet,
majd kevergetve addig főzzük, míg a kanálról leválik. Kihűlésig keverjük.
Közben belekeverjük a tojássárgákat, a sót, a felvert habot. Szerecsendiót
reszelünk bele. Olajjal kikent lisztezett sütőpapírra kenjük, és erős
tűznél hirtelen sütjük (10-15 perc). Közben a töltelék hozzávalóit összekeverjük.
Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. A tésztáról lehúzzuk a papírt, és még
melegen rákenjük a sonkás masszát, majd roládnak feltekerve a sütőpapírba
becsomagoljuk, és hűtőbe tesszük. Tálaláskor ujjnyi szeletekre vágjuk,
és tejszínnel elkevert tormát, főtt tojást adunk mellé.
|
Palócleves
I.
|

|
 
|
Hozzávalók: 30
dkg marha- vagy sertéshús, 20 dkg zöldbab, 20 dkg krumpli, 2
fej vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma, babérlevél, kömény, pirospaprika, őrölt bors,
petrezselyem, só, olaj, liszt, 2 dl tejföl.
|
Elkészítés:
Az olajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. Megszórjuk
pirospaprikával, majd kevés vizet öntünk hozzá. Beletesszük a kockára
vágott húst, fűszerezzük sóval, őrölt borssal, 3-4 babérlevéllel, zúzott
fokhagymával és egy teáskanál köménnyel. Ha a hús kicsit megfehéredett,
alá öntünk egy kevés vizet és fedő alatt puhára pároljuk. Utána felöntjük
vízzel, beletesszük a kockázott krumplit és a zöldbabot. Végül tejfölös
lisztes habarással sűrítjük. Ízlés szerint finomra vágott petrezselyemmel
díszítjük.
|
Palócleves
II.
|
 |
 
|
Hozzávalók: 40
dkg sertés lapocka vagy comb, egy nagyobb fej vöröshagyma, 2
gerezd
fokhagyma, 10 dkg húsos szalonna, 2 nagyobb krumpli, 25 dkg zöldbab,
2 dl tejföl, 3-4 babérlevél, 1 evőkanál majoránna, 1 húsleves kocka,
vagy füstölt kocka, törött bors, piros paprika.
|
Elkészítés:
Az összevágott hagymát üvegesre pároljuk, beledobjuk a szétnyomott
fokhagymát és lehúzzuk a tűzről. Beleszórjuk a paprikát és beleforgatjuk
a kockára vágott húst és a húsos szalonnát. Kevergetve a hús fehéredéséig
pirítjuk, beleszórjuk a majoránnát, a babérlevelet és a borsot. Felengedjük
vízzel, és beletesszük a leveskockát. Fedő alatt lassú tűzön félpuhára
főzzük. Ekkor tesszük bele a kockára vágott burgonyát és a zöldbabot.
Ha kész tejfölös lisztes habarással surítjük.
|
Szűzérmék
gombás raguval, kapros, juhtúrós galuskával
|
  
|
  
|
Hozzávalók: 50
dkg sertés szűz, 80 dkg vegyes gomba (erdei a legjobb, de sampinyon
is tökéletes) olaj, 1 paprika, 1 nagyobb paradicsom, 1 evőkanál
liszt , 25 dkg juhtúró, 1 csomó kapor, só, bors, pirospaprika,
galuska.
|
Elkészítés:
A gombát feldaraboljuk. Az olajon a finomra vágott hagymát dinsztelünk,
pirospaprikát szórunk rá, és gyors kevergetés mellett kevés vízzel felöntjük,
majd zsírjára pirítjuk. Utána kerül bele a gomba, sóval, borssal fűszerezzük,
és fedő alatt pároljuk. Friss paprikát és paradicsomot teszünk bele (a
paradicsomot forró vízbe téve, könnyen lehúzhatjuk a héját). Télen eltett
lecsóval pótolhatjuk ezt. Az egészet készre főzzük. A szűzérméket ízlés
szerint fűszerezzük és kisütjük. A szokott módon galuskát készítünk,
kifőzzük, és a túróval, valamint a finomra vágott kaporral
összekeverjük. A húsra halmozzuk a gombás ragut, mellé tálaljuk a kapros,
juhtúrós galuskát.
|
Tárkonyos
vadraguleves
|
 
|
  
|
Hozzávalók: 40
dkg vadcomb, 1 szál sárgarépa, 1 szál gyökér, 1 kis zeller, 3
kanál
olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál mustár, 1 dl tejföl,
1 dl tejszín, 1 evokanál liszt, tárkony, petrezselyemzöld, só,
fehér bors, fél kávéskanál cukor.
|
Elkészítés:
Cukrot karamellizáljuk 2 literes edényben. Az apróra vágott
vöröshagymát megpirítjuk az olajon, rátesszük az apróra kockázott vadhúst,
kevés vízzel felöntjük. 30 percig pároljuk fedő alatt a megtisztított
és felkockázott zöldségekkel együtt. Egy órán keresztül főzzük, közben
fűszerekkel ízesítjük. Tejfölös habarással behabarjuk, majd készre főzzük.
|
Tejfölös
gomba
|

|
  
|
Hozzávalók: 0,5 kg
rókagomba, 1 fej vöröshagyma, 1 paradicsom, 1 tv paprika, 2 dl
tejföl, só, bors, liszt, olaj.
|
Elkészítés:
Az apró kockára vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk
az összevágott gombát, a kockázott paprikát és a paradicsomot. Fűszerezzük,
fedő alatt pároljuk. Tejfölös lisztes habarással sűrítjük, összeforraljuk.
Köretként galuskát adunk hozzá.
|
Jelmagyarázat: |
|
|
|

|
Egyszerűen elkészíthető |

|
Olcsó |
 
|
Kissé bonyolultabb |
 
|
Közepesen drága |
  
|
Időigényes és bonyolult |
  
|
Drága |
|
Háttérképek
Képernyőpihentető
Kérdőív a Mátráról
Feliratkozás hírlevélre
Korábbi szavazások |
|