„Ahol a Nap és a hegy összeér”. Nem
véletlen, hogy ezzel a mondattal hirdeti magát Gyöngyös városa, a
Mátra fővárosa,
egyben a Mátrai
Történelmi Borvidék Központja. Az ország 22 borvidéke közül területi
nagysága alapján a Mátrai borvidék a második legnagyobb, a hegyvidékiek
között pedig a legnagyobb a mintegy 7000 hektárnyi nyilvántartott
szőlőültetvényével. A Mátra hegység déli lejtőin, Tarna és a Zagyva
folyók által határolt területen terül el, mintegy 15-20 km széles
sávban.
A honfoglaló magyarok itt már szőlőkultúrát találtak. Az első írásos
emlék 1042-ből származik, mely Saár, a mai Abasár határában levő
szőlőbirtokot említ. A Gyöngyös életében meghatározó szerepet betöltő
szőlőkultúra
valószínűleg már az ezt megelőző időszakra is igaz. A település életében
a 14. század hozott változást. Károly Róbert 1334-ben emelte oppidum,
azaz mezővárosi rangra Gyöngyöst, ettől kezdve Buda város rangjával
és méltóságával azonos jogokat és kiváltságokat élvezett. A gyöngyösi
polgárok jogot kaptak arra, hogy a földjeiken termett borral szabadon
rendelkezzenek.
A másfél százados török uralom idején a város szultáni,
khaszi birtok volt, kétfelé adózott. Fizetett a töröknek és fizetett
időnként
a
magyar földesúri hatóságoknak
is. Ebben az időszakban a város fejlődése megtorpant, ám a szőlőkultúra
fennmaradt. A hatóságoknak sok gondot okozott az, hogy a muzulmán
katonák sem vetették
meg a bor tilos gyönyörét, dulakodásaik napirenden voltak.
Ebben az időben terjedt
el a kék szőlőfajta, a török szőlő, amelynek bora később a legnagyobb
hasznot hozta Gyöngyösnek. A török világutazó Evlia Cselebi szerint
17 féle szőlő
volt, és olyan bor termett, amelynek párját csak Tenedos szigetén
találni. „E nagy
város a Mátra hegy tövében s a Mátra folyó keresztülfolyik rajta és két
részre osztja. Kertjei és tisztautcái vannak... ...Borának nincsen
párja sem Arábiában,
sem Adsemországban, csak a Tenedosz-szigeti hasonló hozzá. Rózsazínű,
fehér és zafírhoz hasonló sárga borai vannak, melyeket hosszúkás
edényekben
küldöznek
ajándékul megízlelés végett. Fehér tejhez hasonló pálinkája is van. Tizenöt
okára menő, ánizsmagos, szezámfűszeres, fehér cipókenyere nagyon
ízletes. Szóval igen
virágzó város ez.” (Evlija Cselebi: Gengös városa — Evlija
Cselebi török világutazó magyarországi utazásai 1664-1666. Fordította
és jegyzetekkel
kísérte: dr. Karácson
Imre Bp, 1908 123-4. old.)
Bél Mátyás 1730-ban járta be a vármegyét, ekkor
kereste fel Gyöngyöst és a Mátrát „A szőlők egy része a
várostól nyugatra elterülő síkságon
helyezkedik
el, oly
közel a városhoz, hogy beleérnek az udvarokba, másik részük a Sárhegy
napsütötte lejtőin kelet felé, valamivel távolabb a várostól. Mindkét
szőlővidék — a síkságiak
és a sárhegyiek, a Mátra erdeivel, hegyeivel a háttérben — derűs
benyomást keltenek a szemlélőben. A hegyek az északi széltől is védik
a szőlőket,
ezek csak délről
kapnak enyhébb szelet.” (Bél Mátyás: Heves vármegye ismertetése
1730-35. Fordította és magyarázatokkal ellátta Soós Imre Eger 1968)
Az 1890-es években a szőlőt pusztító filoxéravész
nagy csapás volt a városra. Nem véletlen, hogy a vész elhárításának
végleges módját,
az ellenálló fajtára
oltást elsők között itt dolgozták ki. Az 1897-ben megalakult Gyöngyös-Visontai
Szőlő- és Bortermelő Rt. megalakulásától kezdve térség lakosság
szőlőoltvány-termesztéssel is foglalkozik. A gyöngyösi oltó emberek
országszerte híresek voltak.
Abasár, Markaz, Domoszló és Nagyréde állítja elő az ország oltványainak
jelentős
hányadát ma is.
A borvidék többi települése hasonló utat járt be, a szőlőtermelés
fénykora jellemzően a 1700-as évek végétől az 1800-as évek első
harmadáig tartott.
Ekkor létesültek
a ma már műemléki védettség alatt álló borházak, pincék. Érdekesség,
hogy Markazon a pincéket keményebb agyagba vágták, s jellemző
volt a pince előtti
nyeregtetős
gádor. Gyöngyös környékén egyedül itt volt kóser pince, ahonnan
e vidék nagyszámú zsidó népességét látták el borral.
Természetesen a 20. század alapvető változásokat hozott a borvidék
életében, a két világháború, majd a több mint négy évtizedes
szocializmus nem kedvezett
igazán a minőségi borkészítésnek. Az 1990-as rendszerváltással
együtt új lendületet kapott a mátrai borászat is. |