A
földtörténet és a klíma egyedülálló bortermő vidéket teremtett a
Mátrában. Ritkaság, hogy egy táj éghajlata — amely
más és más a lejtők, lankák fekvése szerint — ennyire kedvezzen
több szőlőfajtának. A Mátrai borvidék
több mint 20 településének (többek között Abasár, Detk, Ecséd,
Domoszló, Gyöngyös, Gyöngyössolymos, Gyöngyöspata, Gyöngyöstarján,
Kisnána,
Markaz, Nagyréde, Rózsaszentmárton) mikroklímája a fehér, zamatanyagokban
gazdag korai és közép-korai érésű szőlőfajták termesztésére a legalkalmasabb.
Az ezekből készült minőségi és különleges minőségű borok a Szürkebarát,
a Chardonnay, a Muscat Ottonel, a Zenit. Ezek mellett a Rizlingszilváni,
az Olaszrizling, a Hárslevelű, a Tramini, a Leányka, a Sauvignon
blanc szőlők borait az ország legjobbjai között tartják számon.
A vörösborok készítése az utóbbi időben visszaesett, ezzel együtt
a
mátrai borászok Zweigelt, Kékfrankos és Cabernet fajták borai is
elismertek.
A
nagyrédei szőlőterület méltán világhírű, hiszen Európa egyik legnagyobb
összefüggő szőlőterülete található itt,
ahol a Mátrán belül is különösen
kedvező a klíma. A Szőlőskert Rt. borászata a Mátra legjelentősebb
bortermelője. Az évi 9-10 millió palackos bor előállítására alkalmas
borászati üzem
európai szintű, a mai borízlésnek megfelelő minőséget készít. Nagyrédén
az újbor ünnepén ismerhetik meg a vendégek az itt termett borokat.
Domoszlón a Szent György napi Muskotály borünnep kínál alkalmat
a település szőlőtermelésének és borkészítésének népszerűsítésére.
A szomszédos Markaz településen a minőségi borkészítésnek a mai napig
is kiemelt
jelentősége van, messze földön híres az itt termelt Zweigelt, Kékfrankos,
Olaszrizling, Tramini. Abasár híres különleges, állandó hőmérsékletet
biztosító pincéiről, kiváló szőlőoltványairól és az abasári olaszrizlingről.
A településen található Kiss pince fajta és művelési mód bemutatót
tart, sőt igény szerint magunk is szüretelhetünk. Szintén Abasáron
található egy valódi különlegesség, a mézbor készítése. A mézbort
a legkülönfélébb módon készítették el, és fogyasztották őseink.
Napjainkban egy ősi ital éli reneszánszát hazánkban, és szerte a
világon. Íze
jellegzetes,
semmihez sem hasonlítható. A zamatos bor és a méz íz harmóniája
különleges élménnyel ajándékozza meg fogyasztóját. Gyöngyöspatán
a Nandi vendégház
400 éves pincével büszkélkedhet, ahol a borok mellett a ház specialitását,
a füstölt csülköt vörös babbal és vörös kápos ztával,
buciban tálalt palóclevest kóstolhatunk. Végül, de nem utolsó sorban
Gyöngyös
városa a szőlő és borkultúra népszerűsítésében komoly szerepet
játszik. Nem véletlen, hogy a település címerében is szerepel a
szőlőfürt.
Az Orbán-napi
borünnep, az Ivó napi pincejárás és szüreti fesztivál több napos
rendezvények, ahol a borkóstolás mellett a borkészítés titkaiba
is
bepillantást nyernek
a vendégek. Kisnána, Gyöngyöspata, Gyöngyössolymos, Nagyréde, Domoszló
egész évben különböző rendezvényekkel várja a borvidék iránt érdeklődőket. |