2017. október 21. szombat >> Orsolya  

 
       
   

Mátrai borvidék >> Jelene

   
 

 

A földtörténet és a klíma egyedülálló bortermő vidéket teremtett a Mátrában. Ritkaság, hogy egy táj éghajlata — amely más és más a lejtők, lankák fekvése szerint — ennyire kedvezzen több szőlőfajtának. A Mátrai borvidék több mint 20 településének (többek között Abasár, Detk, Ecséd, Domoszló, Gyöngyös, Gyöngyössolymos, Gyöngyöspata, Gyöngyöstarján, Kisnána, Markaz, Nagyréde, Rózsaszentmárton) mikroklímája a fehér, zamatanyagokban gazdag korai és közép-korai érésű szőlőfajták termesztésére a legalkalmasabb. Az ezekből készült minőségi és különleges minőségű borok a Szürkebarát, a Chardonnay, a Muscat Ottonel, a Zenit. Ezek mellett a Rizlingszilváni, az Olaszrizling, a Hárslevelű, a Tramini, a Leányka, a Sauvignon blanc szőlők borait az ország legjobbjai között tartják számon. A vörösborok készítése az utóbbi időben visszaesett, ezzel együtt a mátrai borászok Zweigelt, Kékfrankos és Cabernet fajták borai is elismertek.

 

A nagyrédei szőlőterület méltán világhírű, hiszen Európa egyik legnagyobb összefüggő szőlőterülete található itt, ahol a Mátrán belül is különösen kedvező a klíma. A Szőlőskert Rt. borászata a Mátra legjelentősebb bortermelője. Az évi 9-10 millió palackos bor előállítására alkalmas borászati üzem európai szintű, a mai borízlésnek megfelelő minőséget készít. Nagyrédén az újbor ünnepén ismerhetik meg a vendégek az itt termett borokat. Domoszlón a Szent György napi Muskotály borünnep kínál alkalmat a település szőlőtermelésének és borkészítésének népszerűsítésére. A szomszédos Markaz településen a minőségi borkészítésnek a mai napig is kiemelt jelentősége van, messze földön híres az itt termelt Zweigelt, Kékfrankos, Olaszrizling, Tramini. Abasár híres különleges, állandó hőmérsékletet biztosító pincéiről, kiváló szőlőoltványairól és az abasári olaszrizlingről. A településen található Kiss pince fajta és művelési mód bemutatót tart, sőt igény szerint magunk is szüretelhetünk. Szintén Abasáron található egy valódi különlegesség, a mézbor készítése. A mézbort a legkülönfélébb módon készítették el, és fogyasztották őseink. Napjainkban egy ősi ital éli reneszánszát hazánkban, és szerte a világon. Íze jellegzetes, semmihez sem hasonlítható. A zamatos bor és a méz íz harmóniája különleges élménnyel ajándékozza meg fogyasztóját. Gyöngyöspatán a Nandi vendégház 400 éves pincével büszkélkedhet, ahol a borok mellett a ház specialitását, a füstölt csülköt vörös babbal és vörös káposztával, buciban tálalt palóclevest kóstolhatunk. Végül, de nem utolsó sorban Gyöngyös városa a szőlő és borkultúra népszerűsítésében komoly szerepet játszik. Nem véletlen, hogy a település címerében is szerepel a szőlőfürt. Az Orbán-napi borünnep, az Ivó napi pincejárás és szüreti fesztivál több napos rendezvények, ahol a borkóstolás mellett a borkészítés titkaiba is bepillantást nyernek a vendégek. Kisnána, Gyöngyöspata, Gyöngyössolymos, Nagyréde, Domoszló egész évben különböző rendezvényekkel várja a borvidék iránt érdeklődőket.

 


   Háttérképek

   Képernyőpihentető

   Kérdőív a Mátráról

   Feliratkozás hírlevélre

 

Korábbi szavazások

 

Nyitó oldal   |   Oldaltérkép  |   Impresszum   >>   Utolsó frissítés: 2017.10.16.  <<   Lap teteje